fallback

S&P понижи отново рейтинга на Унгария до BB

Причината са „нетрадиционните политики“ на кабинета на Виктор Орбан

12:34 | 24.11.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лоши новини за унгарския премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S & P) понижи в петък унгарската кредитоспособност. Оценката за държавни облигации в евро и чуждестранна валута вече е само "BB", след  досегашната оценка "BB+". Така рейтингът на страната продължава да е неинвестиционен. 

Перспективата е стабилна, така че за момента няма опасения за допълнителни понижения. "BB" означава спекулативни облигации, при които все пак се очаква изплащане на дълга. Но едно евентуално влошаване на фундаменталната околна среда може да повлияе силно на способността да се изплащат задълженията, пише агенцията.

"Нетрадиционните политики" на унгарското правителство, което иска да наложи финансовия сектор с трайни специални данъци, които биха могли да влошат потенциала за дългосрочен растеж на страната, се радват на малко уважение от страна на кредитната институция. 

Намаляването на държавния дълг така може да стане дори още по-трудно, гласи оценката на S&P.

Унгария въведе през 2010 г. нов банков данък. Правителството на премиера Виктор Орбан иска да го разпише законово, така че мярката да остане постоянна, за да остане бюджетният дефицит ще остане в рамките на изискванията на ЕС. S&P обаче смята, че това е неправилно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
fallback