fallback

Русия предоставя на Сърбия кредитна линия за 800 млн. долара

Кредитът е предназначен за строителство на нови железопътни линии, ремонт и покупка на локомотиви и други инфраструктурни инвестиции

21:34 | 23.11.12 г. 8
Автор - снимка
Създател

Белград. Снимка: Ройтерс

Русия ще предостави на Сърбия петгодишна кредитна линия за инфраструктурни проекти на обща сума 800 милиона долара при 4,1 процента годишна лихва, съобщава агенция РИА Новости, цитирайки изявление на руският финансов министър Антон Силуанов.

Силуанов уточнява, че кредитът е предназначен за строителство на нови железопътни линии, ремонт и покупка на локомотиви и други инфраструктурни инвестиции. Кредитната линия ще бъде открита от тази година.

Сърбия се обърна към Русия с молба за кредит от 1 млрд. долара още през 2008 г.

Споразумението за предоставяне на кредита бе подписано през април 2010 г. и още същата година бе отпуснат първият транш от 200 млн. долара, предназначен за покриване на бюджетния дефицит на страната.

Останалите 800 млн. долара Русия се съгласи да предостави само ако се използват за инфраструктурни проекти, и то при предварително представяне на технико-икономическа обосновка. Сръбската страна обаче закъсня с подготовката на проектната документация.

През септември руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак съобщи, че Руските държавни железници планират посредством отпуснатите по кредитната линия средства да участват в строителството на магистрали в Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
fallback