fallback

Кипър може да се нуждае от 17,5 млрд. евро

Досега споменаваната сума бе в размер на до 10 млрд. евро

21:55 | 22.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Васос Сиарлис: Тази цифра не е нищо ново. Снимка: Ройтерс

Спасителният пакет за Кипър може да достигне общо 17,5 млрд. евро. Тази цифра бе потвърдена косвено от министъра на финансите на островната държава Васос Сиарлис в четвъртък по време на на пресконференция след предаването на бюджета за 2013 г. на председателя на парламента Янакис Омиру. „Тази цифра не е нищо ново, а нещо, което вече имахме и в миналото", каза Сиарлис.

Очаква се общата сума за рекапитализация на банките да бъде в размер на 10 млрд. евро. Още шест милиарда евро са нужни за обслужване на съществуващия дълг и 1,5 милиарда евро за текущия бюджетен дефицит до 2016 г. "Така стигаме до около 17 милиарда евро, това е сумата, която търсим", каза министърът. Независимата ревизия на кипърските банки обаче продължава и окончателните данни още не са обявени.

Кипър трябва да се справи с високите загуби на банките, които са тясно свързани с гръцките финансови институции  и бяха силно засегнати от подстригването на дълга от страна на частните кредитори на Гърция през пролетта.  Банките в Кипър са изключително тясно свързани с Гърция, а колапсът в южната ни съседка причини сериозни щети на малката островна държава. Според оценки на анализатори за рекапитализацията на кипърските банки ще са необходими около 15 млрд. евро. Това е почти колкото размера на брутния вътрешен продукт на страната и повдига сериозни въпроси за устойчивостта на дълга ѝ.

Същевременно преди дни лидерите на еврозоната решиха да отложат взимането на решение за директната рекапитализация на затруднени банки от валутния блок със средства от постоянния спасителен фонд по настояване на Германия.

Кипърското правителство подаде молба в края на юни за участие в спасителния пакет на еврозоната. Доскоро обаче в Никозия се спрягаше далеч по-скромната сума от 10 милиарда евро.

В момента в ход са преговорите за спешни заеми от 2016 г. с Тройката от експерти на Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Сиарлис заяви, че очаква решението за кипърската помощ по всяка вероятност да бъде взето на следващото редовно заседание на Еврогрупата на 3-и декември. Същото заяви и президентът Димитрис Христофиас по-рано днес. 

Третият и засега последен кръг от преговорите с Тройката приключи в сряда вечерта без краен резултат. Според Сиарлис проблематични остават темата за приватизацията на телекомуникационната компания, въпросът за използване на печалбите от бизнеса с природен газ и автоматичното регулиране на заплатите към индекса за разходите на живот. Говорителят на кабинета Стефанос Стефану съобщи, че фокусът на властите в страната е постигането на поносимо споразумение. “Ние няма да се отклоним от тази цел”, посочи той.

Вчера международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната с две степени (от ВВ+ на ВВ-), като запази негативната перспектива за дълга на страната. Рейтингът на Кипър е понижен заради влошаващите се макроикономически условия, отклонението на страната от бюджетните цели и заради продължаващата финансова несигурност на острова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 08.09.22 г.
fallback