IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредиторите на Гърция не се споразумяха за намаляването на дълга на страната

Страната не може да свие дълга си до 120% от БВП до 2020 г., ако държавите от еврозоната не отпишат част от него, пише Ройтерс

09:04 | 21.11.12 г. 56
Автор - снимка
Редактор
Кредиторите на Гърция не се споразумяха за намаляването на дълга на страната

Международните кредитори на Гърция отново не постигнаха споразумение как да намалят до устойчиви нива дълга на страната, предаде Ройтерс.

Лидерите на еврозоната и представители на Международния валутен фонд (МВФ) ще организират нова среща до няколко дни, за да се опитат пак да намерят решение на проблема.

Финансовите министри на еврозоната и представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ проведоха почти 12-часова дискусия без да постигнат консенсус. Това означава, че Атина все още няма да може да получи нов транш по спасителната програма за страната, което пак засилва опасенията за фалит.

Според председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер кредиторите на Гърция нямат сериозни политически разногласия.

“Ние сме близо до споразумение, но трябва да се направят някои технически проверки и финансови изчисления. Причините наистина са технически. Днес не беше възможно да приключим срещата по подходящ начин, затова ще се съберем пак в понеделник”, допълни той.

В декларация от срещата, с която информационната агенция разполага, кредиторите на Гърция заявяват, че страната не може да свие дълга си до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г., ако държавите от еврозоната също не отпишат част от гръцкия дълг, както преди няколко месеца направиха частните инвеститори в гръцки облигации.

В документа са записани и други начини за намаляване на дълговото бреме на Гърция – обратно изкупуване на облигации от частните кредитори на страната, 2-годишна отсрочка за постигането на договорените в замяна на спасителната програма цели, намаляване на лихвите и удължаване на срока за изплащане на спасителните заеми за страната.

Обсъждат се няколко възможности, които да бъдат реализирани, като може да се очаква обратно изкупуване на облигации на стойност около 60 млрд. евро с отстъпка от номиналната им стойност, което ще струва около 10 млрд. евро.

Комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Оли Рен обаче предупреди, че каквото и да се предприеме сега, в следващите години еврозоната трябва да бъде подготвена за нови действия, за да е сигурна, че дългът на Гърция се свива до устойчиви нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Лесно се правят коментари, когато виждаш само върха на айсберга. Нещата вероятно са драматично по-сложни, но няма как да го отчетем. Гърция е геополитическа стратегическа точка и затова икономическите правила нямат значение. В момента тече война кой да "приобщи" тази страна и наддаването е жестоко. Ситуацията на Гърция е или печелиш или печелиш. Моля ви, не се сърдете на гръцкия народ че е "желан". Кой не "обича" една инфраструктурно подредена страна с прекрасно море, ....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Брей десетки финансисти, икономисти и политиците, не могат сметнат прости сметки за 12 часа :DБях прав преди си говорихме, че след отписването на дълга няма да има и 6 месеца и те ще са го закъсали от ново.Оли Рен добре загатва, прав си е човека още ексцесии ще има от малякийте.Каквото и да правят с отлагане, рязане на дългове и т.н няма никога да подобреят структорните си проблеми. Там такъв пост комунизъм са си изградили, че ЕС трябва да реши още колко милярда трябва отпише или да им позволят да фалират. Втори вариатн е по-добър за ЕС и компания. Гърчулята, ей тогава ще разберат какво е фалит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Опрощаването на дълговете е цинизъм спрямо всички останали като БГ, затова хората (и то не само в БГ) мислят така, няма последствия след такава политика като на гърците, трябва да си *** за да искаш еврозоната след като мизерстваш за да плащаш на ония дето се осират. Да върви по дяволите такъв ЕС, той просто няма бъдеще. Само БГ и Естония спазват правилата, които жабарите и швабите измислиха но не спазват. Дянков е добър само ако имахме нашия си някогашен златен лев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
В основата на ЕС са залегнали много по-различни неща от които си мислиш. Хем говориш че си зрял хем ми вярваш в някакви утопии. Искаш всичко и сега, а после децата ти да плащат. очевидно нямаш деца, защото тези които имат, първо мислят за тях, а не за себе си. Затова аз ще направя всичко възможно да оттърва детето си от дълговете които аз съм трупал, за да може то като реши да трупа като реши да не трупа. Да си самовлюбен егоист е хубаво, но само за тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Няма да ги настигнем тях, те ще настигнат нас!Няма няма и като се появи някой компетентен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
С какво са виновни гърците , нима имат избор по друг начин да живеят по добре от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"Само трябва да скъсаме с гадния комунистически търтейски манталитет. "отказал съм се да го вярвам това за българския народ. щом има хора родени след 90-та година и мислят по този начин, аз мисля, че народа ние е обречен на мизерия. А и "народ" е прекалено силна дума за това, което е останало в страната ни. По скоро "малцинствени групи", сред които и тая на българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Ами то е логично: спада БВП -дълга нараства като процент то БВП (дори да остава съция като номинална стойност)Това е безкрайна спирала. Аз не съм икономист и го осъзнавам, а тези *** парчета не могат.При такъв огромен заем и слаба икономика, не може да се очаква друго.Реално Гърция ще е по зле от България, ако реши да връща заемите.Трябва да разпродадат всичко и пак ще дължат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 11 години
Бе аз да си поживея охолно от 30 до 70 години па после *** боли желязото колко зле щяло да стане.Това е гръцката философия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Да изкупят дълг за 60 млр. което ще струва 10 млр.? Така се прави икономика. Аз мислех, че трябва да се действа както го прави Дянков, но сега си мисля, че като гърците е по-лесно. Обмислят им и ново орязване на дълга. Нови заеми, нови орязвания на дълг и обратно изкупуване на безценица. И всичко това само за да ги оставят в еврозоната. Глупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още