IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредиторите на Гърция не се споразумяха за намаляването на дълга на страната

Страната не може да свие дълга си до 120% от БВП до 2020 г., ако държавите от еврозоната не отпишат част от него, пише Ройтерс

09:04 | 21.11.12 г. 56
Автор - снимка
Редактор
Кредиторите на Гърция не се споразумяха за намаляването на дълга на страната

Международните кредитори на Гърция отново не постигнаха споразумение как да намалят до устойчиви нива дълга на страната, предаде Ройтерс.

Лидерите на еврозоната и представители на Международния валутен фонд (МВФ) ще организират нова среща до няколко дни, за да се опитат пак да намерят решение на проблема.

Финансовите министри на еврозоната и представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ проведоха почти 12-часова дискусия без да постигнат консенсус. Това означава, че Атина все още няма да може да получи нов транш по спасителната програма за страната, което пак засилва опасенията за фалит.

Според председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер кредиторите на Гърция нямат сериозни политически разногласия.

“Ние сме близо до споразумение, но трябва да се направят някои технически проверки и финансови изчисления. Причините наистина са технически. Днес не беше възможно да приключим срещата по подходящ начин, затова ще се съберем пак в понеделник”, допълни той.

В декларация от срещата, с която информационната агенция разполага, кредиторите на Гърция заявяват, че страната не може да свие дълга си до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г., ако държавите от еврозоната също не отпишат част от гръцкия дълг, както преди няколко месеца направиха частните инвеститори в гръцки облигации.

В документа са записани и други начини за намаляване на дълговото бреме на Гърция – обратно изкупуване на облигации от частните кредитори на страната, 2-годишна отсрочка за постигането на договорените в замяна на спасителната програма цели, намаляване на лихвите и удължаване на срока за изплащане на спасителните заеми за страната.

Обсъждат се няколко възможности, които да бъдат реализирани, като може да се очаква обратно изкупуване на облигации на стойност около 60 млрд. евро с отстъпка от номиналната им стойност, което ще струва около 10 млрд. евро.

Комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Оли Рен обаче предупреди, че каквото и да се предприеме сега, в следващите години еврозоната трябва да бъде подготвена за нови действия, за да е сигурна, че дългът на Гърция се свива до устойчиви нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
Грую за пореден път казваш "морала няма значение, важното е как да се възползваш от ситуацията.." - или нещо подобно...е, аз мисля че има, и гръците ще си платят сметката и то дебело, много дебело че даже може и да платят повече отколкото заслужават -и никакви приказки за статукво и политика 'равенство, солидарност...' няма да ги спасят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
обърни особено внимание на последното ми изречение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не бе аз те разбирам, но съм устроен по друг начин. Но колкото и да наричаш хората с морал *** овце, аз никога няма да го приема. И пак казвам дали ние сме добре или зле, няма нищо общо с това дали Гърция трябва да фалира или да. Няма смисъл да местим темата за България срещу Гърция и защо не сме направили като тях (КОЕТО НЕ МОЖЕМ И ДА ИСКАМЕ ЗАЩОТО НЕ СМЕ В ЕЗ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Грую братко, ако ми пропагандираш това, че ние трябва да се надуем с дългове защото било лесно и после ще ни спасят, аз ти предложих какво да правиш. Вземай един як кредит за много години и си живуркай. Аз предпочитам да изкарам пари като бачкам, а не като крада. Пак ще кажа ако болшинството хора мислят, като теб - те ти това е причината да сме зле. Защото всеки е тарикат и иска да открадне, защото е по лесно. На никой не му харесва трудното - да бачкаш. Начин на мислене, затова ти и аз сме различни и гледаме на нещата от различен ъгъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
sillyboy
преди 11 години
Ето защо, не само че ще фалират, но ще си върнат и драхмата, и ще инфлират до небесата. С други думи, вървят по нашите стъпки отпреди 23 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
@bgMan+1 За Всичките ти коментари. Личи си че си прекарал много време 'навън'.@ Грую и ВсичкиПроблемите на Гърция дори не са тези триста и незнам си колко милиарда външен дълг. Тези могат да се разрочат или отпишат. Все пак маляците имат солиден опит - за 150г. имат 6 фалита.Проблемите са им :- 800 млрд. вътрешни дългове (2010г.) Това са пенсийте на хората които докараха държавата на това положение. Хора които 30 години штракаха с пръсти, чупиха чинии по таверните, и решиха че е 'справедливо' да се пенсионират на 52 години, 'щото да си фризьор е много опасна работа. И не само това, но с пенсия често по-висока от аналога в Германия.- Най-големият им проблем е че са едно крадливо и лъжливо племе. Политицте лъгаха за да влезнат в еврозоната, лъгаха и за дълговете на държавните компании зомбита.- и нормалните хора не са по-назад... всеки се чуди как да не плаща данъци. За толкова векове, не разбраха че това вече не е Османска империя, а тяхната си държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Абе много ме кефите такива оптимисти. Как само я хвалите тая Гърция и второто изречение е винаги колко сме зле ние. Дали е тъй - тъй е. Това обаче няма нищо общо с дереджето на което е Гърция и целия ЕС. И също не обезмисля правото ни на коментари по темата. Сам даде пример със статутковото, но не си прав, че са си взели поука. Не са. Затова я докараха до там да крепят нещо счупено. Ако бяха взели поука досега да бяха оставили тези които трябва да фалират - да фалират. Крепенето на статутковото на всяка цена води до катаклизъм, какъвто беше ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Да, ама печатарите тогава къде отиват? Производителите на хартия също? Тези с рекламните сайтове трябва да ги хранят ли?Целият проблем е, че системата се крепи на потреблението - храна, дрехи, техника, услуги, в т.ч. и кредитите като стока и услуга. И както скоро някой писа тук, това животно не може да расте постоянно! Просто се насища средата!Единственият начин е да се практикува най-първичната форма на либерален капитализъм, където изпадналите от състезанието просто се оставят да умират - възрастни, млади, деца - наред! Като в джунглата! Да, ама... :lol:Другата възможност е това, което беше тук - държавата да решава всичко вместо хората. Тотална регулация на всичко! Това обаче според чичко Маркс е възможно само в най-развитите индустриални държави, и то във всички едновременно! Тук Ленин се беше опитал да му опонира и се доказа, че греши.Пред лидерите в ЕС ножът е до кокала и трябва да изберат единия от двата по-горе варианта. Познайте към кой ще се насочат! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"За един месец само за мен някой е унищожил 3 кг. хартия! ... Това например в новата къщичка как ще изглежда?"--------------------Е, това е лесен въпрос - ще изглежда в електронен вид... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
И как точно ще си направят следващата? И кой точно ще я направи?Имаш ли идея колко дълбоко всъщност са заговняли нещата? Имаш ли идея колко много трябва да ни се промени начинът на живот, за да започнат нещата да си идват на местата? Като начало трябва да се научим да потребяваме точно толкова, колкото наистина ни трябва, а не колкото ни се иска! Имаш ли идея колко е разликата от оптимално необходимо за организма количество и вид на храната и това, което сега се плющи в "развитите" държави?Аз всеки ден изваждам от пощата си и изхвърлям ДИРЕКТНО! в контейнера един пачка рекламни хартийки. Един ден ги претеглих - 98 гр.! За един месец само за мен някой е унищожил 3 кг. хартия! А колко труд, енергия и скъпи консумативи, за да се отпечатат и стигнат до мене?! Това например в новата къщичка как ще изглежда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още