fallback

Кредиторите на Гърция не се споразумяха за намаляването на дълга на страната

Страната не може да свие дълга си до 120% от БВП до 2020 г., ако държавите от еврозоната не отпишат част от него, пише Ройтерс

09:04 | 21.11.12 г. 56
Автор - снимка
Редактор

Международните кредитори на Гърция отново не постигнаха споразумение как да намалят до устойчиви нива дълга на страната, предаде Ройтерс.

Лидерите на еврозоната и представители на Международния валутен фонд (МВФ) ще организират нова среща до няколко дни, за да се опитат пак да намерят решение на проблема.

Финансовите министри на еврозоната и представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ проведоха почти 12-часова дискусия без да постигнат консенсус. Това означава, че Атина все още няма да може да получи нов транш по спасителната програма за страната, което пак засилва опасенията за фалит.

Според председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер кредиторите на Гърция нямат сериозни политически разногласия.

“Ние сме близо до споразумение, но трябва да се направят някои технически проверки и финансови изчисления. Причините наистина са технически. Днес не беше възможно да приключим срещата по подходящ начин, затова ще се съберем пак в понеделник”, допълни той.

В декларация от срещата, с която информационната агенция разполага, кредиторите на Гърция заявяват, че страната не може да свие дълга си до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г., ако държавите от еврозоната също не отпишат част от гръцкия дълг, както преди няколко месеца направиха частните инвеститори в гръцки облигации.

В документа са записани и други начини за намаляване на дълговото бреме на Гърция – обратно изкупуване на облигации от частните кредитори на страната, 2-годишна отсрочка за постигането на договорените в замяна на спасителната програма цели, намаляване на лихвите и удължаване на срока за изплащане на спасителните заеми за страната.

Обсъждат се няколко възможности, които да бъдат реализирани, като може да се очаква обратно изкупуване на облигации на стойност около 60 млрд. евро с отстъпка от номиналната им стойност, което ще струва около 10 млрд. евро.

Комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Оли Рен обаче предупреди, че каквото и да се предприеме сега, в следващите години еврозоната трябва да бъде подготвена за нови действия, за да е сигурна, че дългът на Гърция се свива до устойчиви нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 11.09.22 г.
fallback