fallback

Големи американски фондове следят отблизо борсата в Атина

Компаниите изчакват да разберат дали Гърция ще напусне еврозоната, преди да стъпят на местния пазар

21:24 | 16.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

 

Шест големи американски фонда следят отблизо Атинската борса и листваните на нея от  лятото насам компании, но все още не предприемат никакви действия, докато не се изясни оставането на Гърция в еврозоната, съобщава гръцкият сайт Репортер.GR, цитиран от БТА.

Електронното издание цитира източници от борсата в Атина, участвали в гръцко-американски бизнес форум, организиран от нея миналата седмица в Ню Йорк, които казали, че американският интерес е концентриран най-вече върху Европа.

Фондовете са Franklin Templeton, Route One, Fintech,GBM, Capital Group и Blackrock, които казали на гръцки борсови представители и мениджъри, че "проучват удобния момент, за да стъпят на гръцкия пазар".

Правителствени източници в Атина определят следващите дни като съдбоносни за Гърция, защото до 24 ноември се очаква да се реши дали страната ще получи следващия транш от 31,5 млрд. евро. Дотогава се хранят надежди, че гръцките усилия ще бъдат насърчени от европейските лидери на срещата им на върха на 18-19 октомври в Брюксел.

Американските инвеститори очакват споразумение между Атина и Тройката по новите мерки за икономии и свикване на извънредно заседание на Еврогрупата до края на този месец или в началото на ноември, за да бъде уреден траншът от 31,5 млрд. евро. От момента, в който видят, че нещата са канализирани, това ще е добър знак за тях, за да налеят свежи пари на борсата в Атина, отбелязва гръцкото електронно издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 04.09.22 г.
fallback