fallback

Медведев: За 3 месеца в Русия бе приватизирано повече, отколкото за 3 години

Правителството не иска икономика, която е под контрола на държавата, заяви руският премиер пред Световния икономически форум в Москва

17:44 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството ще продължи своя курс за приватизиране на държавната собственост, заяви руският премиер Дмитрий Медведев на състоялото се вчера последно заседание на Световния икономически форум в Москва, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„За нашата страна е извънредно важно да продължи курса на приватизация. И не заради парите. Приватизацията е индикатор. За последните 3 месеца приватизирахме повече, отколкото за последните 3 години“, каза Медведев.

Според него именно приватизацията е ключът за развитието на руската икономика през последните 5-7 години.

„Длъжни сме да зададем правилните индикатори, длъжни сме по правилния начин да обявим на целия свят каква икономика искаме да видим“, смята руският президент.

Той подчерта, че по време на обсъжданията е уверил участниците в тях, че правителството „не иска да наблюдава икономика, която е под контрола на държавата“. „Това е улица без изход и се надявам, че няма да поемем по нея“, отбеляза Медведев.

Междувременно заместник-председателят на руската централна банка Алексей Улюкаев обяви, че от финансовата институция очакват ръст на икономиката на страната за настоящата година да бъде в диапазона между 3,5% и 4%, а през следващите 3 години – вероятно малко по-слаб.

Улюкаев направи изявлението си на заседание на Комисията за бюджета и данъците към Държавната дума - долната камара на руския парламент.

„Мисля, че през тази година ръстът на световната икономика едва ли ще надхвърли 3%, а при лидерите като например Китай най-вероятно ще се забави до 7%. При нас навярно ще бъде между 3,5% и 4%. Подобни измерения, може би малко по-ниски, очакваме и за следващите 3 години“, каза Улюкаев.

„Положението в руската икономика по принцип не е лошо. Ние се базираме върху това, че темпото на икономически ръст у нас на практика отговарят почти на потенциалния. Т. е. при настоящата структура на икономиката, при наличните институции, едва ли ще бъде възможно да бъде променено значително темпото на икономически растеж“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
fallback