fallback

Виктор Орбан: Унгария не е длъжна да кандидатства за еврозоната

Присъединяването на страната към валутния съюз ще е „безотговорно“, твърди унгарският премиер

20:10 | 10.10.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Виктор Орбан: "До пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството". Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан не вижда необходимост страната му да въвежда еврото.

„Първоначално с членството в ЕС страната е поела задължението да се присъедини към европейския валутен съюз“, казва Орбан в интервю за германския икономически ежедневник Handelsblatt. „Но когато подписвахме договора за присъединяване, еврозоната изглеждаше много по-различно. Задължението на страните в ЕС да се присъединяват към паричния съюз не може да е автоматично“, казва Орбан.

На този етап въвеждането на еврото за страната би могло да бъде дори "безотговорно". Южноевропейските страни са се присъединили към паричния съюз твърде рано. "Не са готови за това", твърди Орбан, като добавя: "Ние няма да допуснем тази грешка".

Според него дълговата криза ще продължи дълги години. "В редица страни от зоната дълговете надхвърлят критичния праг от 90% от брутния вътрешен продукт. Така те вече не могат да се управляват", казва той.

Най-късно до пет години кризата с еврото ще ескалира в политическа криза на лидерството. "Настоящите демократични системи имат вградена мениджърска слабост. Президентската система вероятно е по-подходяща от парламентарната система, когато става въпрос за това да се прокарват трудни реформи", твърди Орбан.

По повод на утрешното си посещение при германския канцлер Ангела Меркел в Берлин Орбан допълва: „Нашите двустранни отношения са непокътнати“.

Затова той ще говори с канцлера най-вече за бъдещето на Европа: „Искам в канцлерството да изясним три основни въпроса. От гледна точка на Унгария предложеният банков съюз е преждевременно решение. Общ банков надзор в еврозоната може да е добра идея в бъдеще, но не можем да бързаме с нея сега. Вторият момент се отнася до данъчната политика. Ние не искаме данъчна хармонизация в Европа, а данъчната конкуренция. Също така, искам да говоря с канцлера за планирането на бюджета на ЕС за следващите седем години. Решението за това трябва да бъде взето преди края на годината".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
fallback