fallback

Жан-Клод Юнкер: Удължаването на срока за икономии на Гърция зависи от доклада

Премиерът Андонис Самарас обещава лично на германците, че страната му ще върне кредитите си

20:38 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Евентуално удължаване на срока за изпълнение на плана за строги бюджетни икономии за Гърция ще зависи от доклада на инспекторите, заяви днес в Атина председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от AP.

Юнкер обяви също така пълното си несъгласие с възможността за излизане на Гърция от еврозоната. Председателят на Еврогрупата пристигна в гръцката столица по-рано днес и вече разговаря с гръцкия премиер Андонис Самарас.

Срещата е първата от серия срещи на Самарас с високопоставени европейски представители за обсъждане на прилагането на спасителното споразумение за затъналата в дългова криза Гърция.

Инспекторите от Тройката на гръцките кредитори /ЕК, МВФ и ЕЦБ/ ще представят доклада си за напредъка на Гърция през септември. От него ще зависи и изплащането на следващия транш от заемите. По време на пресконференция след разговорите си с Самарас Юнкер добави, че приоритет номер едно на гръцкото правителство трябва да бъде консолидирането на публичните финанси заедно с ясна и достоверна стратегия за намаляване на дълга в средносрочен план. Председателят на Еврогрупата посочи, че това е последният шанс на Гърция да избегне фалита. Юнкер отбеляза, че гръцкият премиер приема много сериозно проблемите на страната.

Междувременно Самарас обеща на германците, че страната му ще изплати кредита в размер на над 100 млрд. евро. „Това го гарантирам лично аз“, заяви Самарас пред Süddeutsche Zeitung.

В интервю за германския вестник Bild часове преди срещата гръцкият премиер поиска малко повече въздух за своята страна, тоест малко повече време за прилагането на структурните реформи, които ще помогнат на Гърция да намали бюджетния си дефицит до изискваните от ЕС 3 процента от БВП. През 2011 г. бюджетният дефицит на Гърция беше от 9,3 процента от БВП.  На Атина беше даден срок до края на 2014 г., но сега Самарас настоява за удължаване на срока до 2016 г.

Преди посещението си при Меркел в петък Самарас обяви същевременно нови реформи, по-добри рамкови условия за инвеститорите и приватизация на държавнни активи. „Уверявам ви – ще действаме“, заявява лидерът на „Нова демокрация“.

Чрез приватизация Самарас се надява в рамките на четири години да вкара в хазната общо 30 млрд. евро. „Но ние ще направим нещо повече. Казвам ви – защо да не продадем и железницата? Или пък защо държавата трябва да притежава букмейкърски пунктове?“. Гърция била много богата на ресурси.

Същевременно Самарас подчерта и трудностите в приватизационния процес. „Всеки път, когато някой германски, холандски или австрийски политик засегне в разговор наше излизане от еврозоната, си мисля – как да приватизираме“, пита министър-председателят. „Кой предприемач ще инвестира еврата си тук, ако евентуално получи в замяна драхми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
fallback