fallback

След един фалит следва... следващият

Когато държавите прибегнат до "подстригване" на дълговете си, често в последствие следва още едно, предупреждава Moody's

16:42 | 08.08.12 г. 5
Автор - снимка
Създател

Изпаднали в тежка финансова криза държави, които са се споразумели с кредиторите си за "подстригване" на дълга си, често не след дълго преминават към второ преструктуриране. За това предупреждава рейтинговата агенция Moody Investors Service в проучване, цитирано от Bloomberg.

Документът разкрива предизвикателствата, пред които е изправена днес Гърция.

От 1997 г. насам са осъществени 30 преструктурирания на публични дългове, като в повече от една трета от случаите се е стигало до още един провал в последващия период, посочва се в доклада на рейтинговата агенция. Според данните загубите за инвеститорите са между 5 и 95%, но средно – около 47%.

„Ако първоначалните преобразувания на облигации са по-скоро малки в сравнение с общия размер на дълга, то след това следват и други преструктурирания на дълга с участието на частните и публичните кредитори. Това се случва дори ако първоначалното подстригване е в голям обем", коментира Елена Дугър, мениджър на Moody's в Лондон. Това е причината, заради която „рейтингите често остават по-скоро ниски - т.е. в границите на "Caa" до "C" - след успешно преструктуриране на дълга", допълни тя.

Гърция, страната в епицентъра на дълговата криза в Европа, е извършила най-мащабното подстригване на дълг в историята, припомнят от Moody's. Според агенцията обаче краят още може би не е дошъл. Въпреки че в момента не се водят официални разговори по темата, възможно е да има нужда от допълнително преструктуриране на гръцкия дълг, смята Норберт Бартле, бюджетен експерт на парламентарната група на Християнския съюз в германския Бундестаг, цитиран от Handelsblatt.

В момента Moody's е присъдил на гръцката държава възможно най-ниския кредитен рейтинг - С.

Премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер взе отношение във вторник по все по-дискутираната тема за излизане на Гърция от еврозоната.

„От днешна гледна точка това би бил по-управляем процес. Ето защо това не е желателен процес. Това би довело до значителни рискове, особено за обикновените хора в Гърция", каза той пред германската телевизия WDR.

Юнкер реагира по този начин на забележките на германския вицеканцлер и министър на икономиката Филип Рьозлер, който през юли заяви в интервю за държавната телевизия ARD, че „излизането на Гърция от еврозоната отдавна не е толкова ужасен сценарий.

Гръцкото "подстригване" засегна дълг за около 273 млрд. долара, посочва още Moody's. През април 194 милиарда евро (или 73%) от останалите 266 млрд. евро от гръцкия дълг, са били в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ), правителствата от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), показват данни на гръцката агенция за управление на дълга.

Според Moody's 67% от неизпълнението на задължения на страните от 1997 г. насам започват с платежни забавяния. Други 29% са били свързани с преструктурирането на дълга – тоест с предлагане на нов дългови пакет в замяна на стар, като в същото време се намалява общият размер на дълга.

По принцип при държави в несъстоятелност се стига по-често до разширяване на падежите на облигациите, отколкото до намаляване на сумата на дълговете чрез „подстригване“, казва още Moody's. При своето преструктуриране Гърция се е възползвала и от двата метода. „Истинска рядкост е ако проблемите могат да бъдат решени бързо и с един удар", предупреди Дугър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 11.09.22 г.
fallback