fallback

Румъния планира рязко да намали ДДС за храните

Работодателски организации в северната ни съседка изчисляват, че понижението ще доведе до 15% спад на цените на храните

15:40 | 25.07.12 г. 2

Румъния предвижда догодина да намали данък добавена стойност (ДДС) за основните земеделски и хранителни продукти от 24 процента на 9 процента.

Промените са заложени в проекта за държавния бюджет на Румъния за следващата година, съобщи премиерът на страната Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24 на сто през лятото на 2010 г., припомня агенцията.

Представители на работодателите от земеделската и хранителната промишленост приветстваха новината, като коментираха, че намаляването на ДДС за основните продукти ще доведе до понижаване на цените им с 15 на сто.

Промяната ще въздейства и върху „сивия“ сектор в хранително-вкусовата промишленост, като според румънските компании може да се очаква да намалеят опитите за избягването на данъците.

Аурел Попеску, председател на работодателската организация в хлебопроизводството Ромпан, заяви, че първият резултат от тази мярка ще бъде увеличаване на приходите в бюджета. Според него укриването на данъци в сферата на хлебопроизводството ще намалее от 60 процента, колкото е в момента, на 15-20 на сто.

Още новини от Балканите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
fallback