fallback

Самарас се „сблъска“ с кредиторите

Новият гръцки премиер има тежка задача по осигуряването на поредния транш от спасителния пакет

12:13 | 06.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

"Трудна премиера с "тройката", премиерът Андонис Самарас се ангажира пред пратениците на кредиторите да ускори реформите, ключовата тема на преговорите обаче е отпускането на следващия транш от заемите за Гърция, изтъкват днес гръцките вестници.

"Траншът е в размер на 31,5 млрд. евро и Атина иска получи парите на 20 август", коментират вестниците по повод първата среща на Самарас с пратениците на ЕС, ЕЦБ и МВФ.

"Приземяване върху...тръните на "тройката", отбелязва в заглавие в. "Етнос", като подчертава, че министър-председателят Самарас и финансовият министър Янис Стурнарас при първата си среща с представителите на трите институции са се сблъскали със "суровата действителност", тъй като кредиторите не смятали да отстъпят и били непреклонни в исканията си Атина да изпълни поетите ангажименти и да приложи програмата, за да продължи външното й кредитиране.

В. "Та неа" твърди, че за момента изобщо не ставало дума за предоговаряне на меморандума за икономиите, както искат управляващите.

Гръцкото правителство разчита да получи до 20 август 31,5 млрд. евро от европейския механизъм за подкрепа, за да покрие плащанията си по заплати и пенсии, да ускори рекапитализацията на банките и да изплати облигации, които държи в портфейла си Европейската централна банка, пише в. "Вима".

На 20 август изтича падежът на облигации на банката, които трябва да бъдат покрити. В същото време държавните фондове и каси се нуждаят от свежи пари, за да могат да извършат плащания на пенсии и заплати през септември.

"Чакат ни трудни години", извежда в заглавие в. "Нафтемборики" думите, казани от финансовия министър след среща с "тройката".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
fallback