fallback

Гърция между чука и наковалнята заради програмата за икономии

Засилва се общественият натиск върху управляващите да предоговорят условията на кредиторите, но европейските власти дават знак, че отстъпки са почти невъзможни

10:30 | 03.07.12 г. 7

Премиерът на Гърция Андосин Самарас иска повече време, за да бъдат постигнати наложените от международните кредитори на страната бюджетни цели. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди Гърция да не губи време в опити да предоговори международния спасителен план, предаде Ройтерс. Йорг Асмусен от управата на банката посочи, че премиерът на Гърция Андонис Самарас е малко вероятно да получи свобода на действие при прилагането на мерките за икономии.

"Първият приоритет за новото гръцко правителство трябва да бъде възобновяването на прилагането на програмата за икономии", посочи Асмусен в реч в Атина. "Новото правителство не трябва да губи ценно време, за да избегне или разхлаби програмата”, допълни той.

Изложен на огромен обществен натиск, Самарас иска повече време, за да бъдат постигнати наложените от международните кредитори на страната бюджетни цели.

Натискът върху Самарас се засили и от страна на опозицията, след като лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас настоя, че изпълнението на икономиите ще принуди Гърция доброволно да излезе от еврозоната. Той обвини правителството, че изтласква “цвета на гръцкото общество” – младите учени, които бягат в чужбина.

Кредиторите на Гърция искат да изчакат следващата проверка на техните инспектори преди да вземат каквото и да било решение за корекция на програмата. Въпреки това те предупреждават, че няма как да бъдат направени радикални отстъпки на Атина.

Днес представителите на международните кредитори в Гърция ще се срещнат с членовете на правителството, за да обсъдят мерките за ограничаване на разходите и изпълнението на бюджета на страната. Действителните преговори за евентуални промени по споразуменията между Атина и европейските власти обаче няма да започнат преди края на юли, съобщава в. Kathimerini.

В четвъртък инспекторите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ) ще се срещнат с новия финансов министър на Гърция Янис Стурнарас, след като той положи клетва, както и с премиера Андонис Самарас и лидерите на коалиционните му партньори.

Работата на инспекторите се очаква да приключи в събота, като докладът им ще бъде готов до 24 юли. Едва след това може да започнат преговорите между Гърция и кредиторите й за промяна на условията по спасителната програма за страната.

Според изданието инспекторите са готови да чуят предложенията на властите в страната за по-различен подход при прилагането на структурните реформи, стига да не се променят бюджетните цели.

Междувременно говорител на правителството съобщи, че Гърция е получила остатъка от последния транш по линия на спасителната програма в размер на 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
fallback