fallback

Гърция ще иска пари от Европа за директна рекапитализация на банките

Правителството в Атина вече е обсъдило възможността да поиска средства от временния спасителен фонд на еврозоната за подкрепа на банковия сектор

19:51 | 01.07.12 г. 8

Гръцкото правителство възнамерява да се обърне към европейските власти за финансова помощ за банковия сектор, както това направиха властите в Испания и Кипър, съобщи електронното издание на в. Кathimerini.

Въпросът е бил обсъден снощи на среща в резиденцията на премиера Андонис Самарас в Атина, в която са участвали новият министър на финансите Янис Стурнарас и други членове на гръцкото правителство, уточнява изданието.

Правителството на Самарас смята да поиска пари за директна рекапитализация на банките в страната със средства от временния спасителен фонд на еврозоната, въпреки че банковата рекапитализация беше включена като точка от споразумението за втората спасителна помощ, която европейските власти и Международният валутен фонд (МВФ) отпуснаха за Гърция.

Междувременно Йорк Асмусен от управата на Европейската централна банка (ЕЦБ) посочи в интервю за в. Кathimerini, че ЕЦБ е “открита за разговори по част от програмата за икономии”, която Гърция изпълнява.

Той обаче предупреди, че ако Гърция получи удължаване на срока за постигането на поставените пред нея бюджетни цели, може да се наложи кредиторите й да й отпуснат трети финансов пакет.

Асмусен обаче подкрепи оставането на Гърция в еврозоната, макар и да призна, че всички са подценили скоростта, с която икономическата ситуация в страната се е влошила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
fallback