fallback

Гръцките вложители пак се обръщат към местните банки

Наблюдава се лек превес на новите депозити в гръцките банки спрямо тегленията

22:56 | 27.06.12 г.

След резултатите от изборите на 17 юни гръцките вложители са започнали отново да се обръщат към гръцките банки, въпреки че сумите, които те са възстановили в банковия сектор през последните седмици, са нищожни на фона на изтегленото досега, съобщи Ройтерс.

Според банкери веднага след изборите се е засилил потокът от нови вложители, тъй като поне в краткосрочен план Атина се размина с опасността да напусне еврозоната.

Янис Стурнарас, либералният икономист, който във вторник беше обявен за новия министър на финансите на Гърция, че веднага след вота в средата на този месец постъпленията в банките са надвишили 2 млрд. евро.

В дните до изборите обаче гръцките граждани теглеха по средно 800 млн. евро на ден.

Банкери обясняват, че вероятно притокът на свежи депозити е част от изтеглените вече пари, които гърците или крият вкъщи “под дюшека”, или се опитват да изнесат в по-безопасна дестинация.

Представители на гръцка банка, пожелали анонимност, са коментирали пред агенцията, че наблюдават спад на отлива на вложители. Те твърдят, че преди изборите клиентите им са теглели по 15-20 млн. евро дневно, докато сега сумата е паднала до около 10 млн. евро.

Друг банкер, пожелал анонимност, също казва, че вече се наблюдава превес на постъпленията в банките над тегленията, макар и числата да не са впечатляващи. Той обяснява, че в банката, в която работи, новите депозити превишават тегленията с около 20 млн. евро дневно.

Данни на гръцката централна банка показват, че депозитите на домакинствата и бизнеса са се свили от 238 млрд. евро през декември 2009 г. до 166 млрд. евро през април т. г.

Финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцките банки е намаляло до 62 млрд. евро през април от 78,9 млрд. евро през март.

По схемата за спешна ликвидност на ЕЦБ, по линия на която гръцките финансови институции могат да заемат пари чрез централната банка в Атина, гръцките банки са получили 59 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
fallback