fallback

"Нова демокрация" започна преговори за сформиране на правителство

Най-вероятна е коалицията с ПАСОК, след като от СИРИЗА заявиха, че ще бъдат "мощна и отговорна опозиция"

17:15 | 18.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на консервативната гръцка партия „Нова демокрация“, която спечели изборите в южната ни съседка, Андонис Самарас съобщи, че ще се опита да сформира широка коалиция, въпреки че крайнолявата политическа формация СИРИЗА отказа да се включи в бъдещото гръцко правителство, предаде АП.

Андонис Самарас вече получи мандат за сформирането на правителство от президента на Гърция Каролос Папуляс.

Самарас се срещна първо с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. След разговорите, в които не се стигна до споразумение, лидерът на „Нова демокрация“ посочи, че ще търси подкрепата на възможно повече парламентарно представени партии.

Разговорите на Самарас и Ципрас бяха напълно формални, тъй като още в неделя лидерът на СИРИЗА заяви, че няма да се присъедини към коалиция с участието на „Нова демокрация“, пише The Wall Street Journal.

Говорител на СИРИЗА коментира, че не е изненадан от развоя на събитията. „Това е формална процедура, г-н Самарас трябва да говори първо с партията, която е класирана на второ място след изборите, такъв е протоколът“, коментира говорителят.

Самият Алексис Ципрас посочи, че ще приеме ролята на „мощна и отговорна опозиция“.

Андонис Самарас посочи, че е оптимист за формирането на коалиционно правителство. Най-вероятната коалиция би била между „Нова демокрация“ и ПАСОК, тъй като двете партии имат мнозинство в гръцкия парламент.

Друг потенциален партньор на „Нова демокрация“ и ПАСОК е Демократичният алианс. Партията получи малко над 6% от гласовете на изборите, или 17 места в парламента.

Представител на „Нова демокрация“, пожелал да остане анонимен, съобщи за изданието, че има знаци, че и от демократичната левица искат да участват в бъдещата коалиция.

Андонис Самарас има три дни да сформира коалиционно правителство, въпреки че представители на партията, която той оглавява, смятат, че той ще се справи и по-рано със задачата.

Бъдещото гръцко правителство се изправя пред тежки препятствия, включително и парична криза до седмици. Първата задача на новото правителство е да излезе с нов пакет от мерки за икономии, които допълнително ще нагнетят напрежение в страната.

Новите управляващи също така трябва да продължат работата с инспекторите на „тройката“ - Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), които не направиха традиционния тримесечен преглед на гръцките финанси заради липсата на постоянно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
fallback