fallback

И Жан-Клод Юнкер отправи предупреждение към гърците

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната би било "катастрофа“

14:07 | 16.06.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Ако изборите в Гърция бъдат спечелени от радикалната левица, което не може да бъде изключено, последиците за еврозоната не може да бъдат предвидени“, заяви председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския вестник Kurrier.

„Ние трябва да говорим с всяко едно правителство. И мога да предупредя всеки, който поиска да се сбогува с еврозоната. Вътрешното сътрудничество на зоната ще бъде заплашено“, заяви още Юнкер, признавайки, че все още спи спокойно. 

„Независимо от икономическите и социалните последици за самата Гърция (евентуално излизане на Атина от ЕС) би било вредно за еврозоната и за стабилността на еврозоната",  предупреди Юнкер.

„На гърците трябва да им е ясно, че не може да се преговаря по съдържанието на програмата за строги икономии за Гърция“, припомни Юнкер, който все пак спомена в четвъртък за вероятно удължаване на сроковете за практическото прилагане марките за строги икономии.

Лидерът на  Еврогрупата ще остане в неделя в телефонна връзка с президента на Европейската централна банка Марио Драги и комисар Оли Рен, както и с много колеги от ЕС. Официално становище обаче ще има едва в понеделник.

Евентуално предоговаряне на програмата за подпомагане на Гърция със 130 млрд. евро (165 млрд. долара) на Международния валутен фонд и ЕС е почти неизбежно, независимо какъв ще бъде резултатът от изборите в неделя, отбелязват междувременно анализатори във Вашингтон, цитирани от AFP, които допълват, че всички трябва да направят отстъпки. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 06.09.22 г.
fallback