fallback

СБ е готова да помогне на Източна Европа да се защити от кризата

Световната банка, която наскоро одобри предпазен заем за Румъния, може да гарантира хърватски облигации и да окаже техническа подкрепа на Унгария

18:26 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световната банка (СБ) е готова да подкрепи източноевропейски страни, за да преодолеят негативния ефект от европейската дългова криза и да понижат зависимостта си от международните спасителни програми, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник на банката. През последните 3 години финансова подкрепа от МВФ са получили Румъния, Украйна, Сърбия, Унгария и Латвия. Програмите на МВФ включват мерки за бюджетни икономии, чието прилагане доведе до оставката на няколко  правителства.

Базираната във Вашингтон банка, която на 11 юни одобри 3-годишен предпазен заем в размер на 1 млрд. евро за Румъния, води разговори за гарантирането на хърватски облигации и може да предостави техническа подкрепа на Унгария, след като страната постигне споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), казва Питър Харолд, директор на СБ за Централна Европа и балтийските страни.

Заемът за Румъния „се вписва много добре и може да послужи за пример при подобни сделки“, казва Харолд.

Източна Европа – най-тежко засегнатият от финансовата криза през 2008 г. регион в света – се опитва да се защити от евентуална ескалация на дълговата криза.

Източна Европа е и единственият регион в света, където международните банки притежават мажоритарния дял от местната банкова индустрия.

"Цената за финансирането на страни като Сърбия и Хърватия е много висока и ако банката гарантира издаваните от тях облигации, това може да има силно положителен ефект“, допълва Харолд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
fallback