fallback

ЕС планира облекчаване на рестрикциите за Гърция?

Независимо кой дойде на власт в неделя Атина ще иска нови преговори, твърдят запознати

14:45 | 14.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Еврозоната смята да преговаря с Гърция за разхлабване на програмата за рестрикции, твърди германското издание на Financial Times в своя публикация, цитирана днес от гръцките медии.

В материала, озаглавен "ЕС ще разхлаби оковите на Атина" вестникът подчертава, че независимо от изхода на парламентарните избори в Гърция в неделя всяко ново правителство в Атина ще поиска нови преговори, казали европейски представители.

Ако някой иска Гърция да остане в еврозоната, не би могъл да откаже подобно нещо. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой увери във вторник: "Ще направим всичко, което е по силите ни, за да задържим Гърция в еврозоната, но тя ще трябва да спази ангажиментите си".

Така Брюксел прави една значителна стъпка в посока на Гърция. В неделя в страната има избори, държавите от ЕС подкрепят партиите Нова демокрация и ПАСОК, управлявали досега.

С готовността на Брюксел за преговори се изказват надежди, че те биха могли да се радват на по-голяма покрепа от народа.

Financial Times пише още, че в средите на тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ смятат, че Гърция вече е нарушила задълженията си, произтичащи от рестриктивната програма.

Откакто бе одобрен вторият спасителен пакет, прилагането на тази програма почти не е придвижено напред, казали от ЕК, ЕЦБ и МВФ.

"Програмата е дерайлирала", заявил отговорен фактор.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред депутати от ХДС-ХСС, че при следващата си посещение в Гърция тройката ще установи, че програмата не е реализирана.

Официално Брюксел и Берлин искат от Гърция да спази договореностите с тройката. Очакваме гърците да спазят всички ангажименти, които са поели", заяви представител на Комисията.

Канцлерът Ангела Меркел пък каза, че въпросът не е само в гърците, а "дали занапред ще се спазват ангажиментите в Европа".

Зад подкрепата на правителствена коалиция в Атина се крие опасността страната да бъде изолирана от кредитната помощ и да бъде принудена да напусне еврозоната в случай на победа на радикалната левица СИРИЗА.

Председателят на Еврогрупата Жан-Код Юнкер заяви, че може да се обсъди график за намаляване на бюджетния дефицит на Гръция, ако по същество бъдат спазени условията на меморандума. Все пак в средите на ЕС се изказват опасения, че МВФ вероятно ще се оттегли, ако нараснат нуждите от финансиране.

Други пък очакват "сделка" - участие на МВФ в отписване на дълговете на държавните кредитори, заключава германското издание на Financial Times.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
fallback