fallback

Шойбле се съмнява в готовността на Гърция да пести

Според германския финансов министър южната страна не прилага договорения с Тройката меморандум

09:58 | 13.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Волфганг Шойбле: "И сега Гърция не спазва ангажиментите си". Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле очевидно се съмнява в коректното прилагане на обвързаното с милиардната помощ за Гърция споразумение с Тройката.

Когато тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ отиде следващия път в Атина, ще констатира, че програмата на Гърция не се прилага, каза Шойбле пред германските депутати от ХДС и ХСС, цитиран от DPA. Той поясни, че това се прави независимо от изхода на предстоящите в неделя парламентарни избори в Гърция. Ситуацията в Гърция ще е много досадна и тромава, каза още германският  министър на финансите.

Изказването на Шойбле идва след като вчера шефът на икономическия съвет на ХДС Курт Лаук се обяви в подкрепа на сценарий за излизане на Гърция от еврозоната. Лаук поиска  държавите, които не спазват правилата за дълга, занапред да  нямат място в еврозоната.

Лаук нарече лидера на гръцката радикална левица СИРИЗА „авантаждия“, тъй като искал да му бъдат опростени  заемите.

Крайно лявата СИРИЗА се сочи за фаворит

СИРИЗА стана втората по големина партия на изборите на 6-и май и според последните допитвания ще се бори за първото място на новите избори в неделя с консерваторите. Вотът се определя като референдум за оставане на страната в еврозоната. Лявата радикална СИРИЗА се счита за фаворит, като се обявява срещу всички споразумения на предишните управници с кредиторите.

„При победа ще сложим край на „мързеливата гръцка държава“ и при оставане в еврозоната ще дадем ново начало на страната си“, заяви в телевизионна изява снощи лидерът Алексис Ципрас. „Ще поемем управлението и още в понеделник ще прекратим меморандума за една по-справедлива Гърция“. СИРИЗА планира да национализира банките и да ги рекапитализира чрез издаване на акции.

Но и сега действащото гръцко правителство иска преразглеждание на споразуменията с Тройката, защото Испания ще получи милиардни помощи без подобна силна спестовна програма. Все пак ЕК вече охлади тези искания: „Нашата позиция остава непроменена – очакваме гърците да изпълнян своите поети ангажименти“, заяви говорител на комисията.

Германците настояват за излизане на Гърция от еврозоната

Повече от две трети от германците настояват Гърция да излезе от еврозоната, става междувременно ясно от публикувана днес анкета на агенцията за изследване на общественото мнение YouGov. Според него 69% от запитаните смятат, че Гърция трябва да напусне еврозоната, като само 17% от немците са на обратното мнение, пише Die Welt.

Скептични германците остават като цяло за бъдещето на ЕС и на общата валута. Едва малко повече от половината анкетирани (52%) биха гласували при референдум за оставане на страната в ЕС, а 29 на сто – за напускане на съюза. Почти всеки пети немец (21%) очаква в следващите десет години еврото да престане да съществува и всяка членка на ЕС да въведе предишната си валута. По скептицизъм германците са на трето място след Великобритания и Финландия.

Всичко за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
fallback