fallback

Рубини: Без еврото Германия ще е политическо и икономическо джудже

Икономистът предлага да се раздадат ваучери за почивка в кризисните страни и данъчни облекчения при купуване на имот там

10:09 | 12.06.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нуриел Рубини: Не прекратявайте помощта за Гърция. Снимка: Ройтерс

Който спре помощите за Гърция рискува тотален срив на еврозоната, предупреждава американският икономист Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, в интервю за германския ежедневник Bild. По думите му краткосрочните решения за еврокризата не зависят толкова силно от изборите в Гърция, а от това как ще реагира Европа на това.

Икономистът предлага или контролирано излизане на Гърция от зоната при продължаващо финансово подпомагане, или запазване на страната като член на еврозоната и финансирането ѝ в продължение на 20 години по подобие на Източна Германия след обединението. 

По думите му и двата варианта са по-евтини за германския данъкоплатец, отколкото оставянето на еврозоната да се срине. Защото без еврото Германия би била политическо и икономическо джудже спрямо САЩ и Китай. „Като експортна нация Германия има нужда от еврото и европейските си партньори. Затова казвам – или да плуват заедно, или заедно да потънат!“

Според Рубини дълговата криза може да се реши, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири масирано паричната си наличност. С това еврото ще отслабне спрямо долара. Най-добре би било ако двете валути имат почти еднаква стойност, смята икономистът. „Тогава южните европейски държави като Гърция, Италия и Испания ще имат истински шанс да станат конкурентоспособни“, твърди той.

По думите му този вариант е за предпочитане пред постоянното затягане на коланите. „Трябва да се сложи край на лудостта на пестене. Правителствата трябва да намалят данъците и да увеличат заплатите, защото Европа се нуждае от ръст. Германското правителство би трябвало да издаде по един ваучер за 1000 евро на всяко домакинство, които обаче могат да се осребрят само за почивка в изпадналите в криза страни. По този начин ще се насърчи тамошната икономика. Освен това всеки, който придобие имот в южните страни, трябва да получи данъчни облекчения“, казва още Рубини.

Според него европейците ще трябва да предоставят част от свободата си на Брюксел, а правителствените ръководители да разработят план за развитието с времеви хоризонт между пет и десет години. В резултат ще се получи Европа, която има не само еднаква валута, но и обща финансова и данъчна политика.

„Освен това Европа се нуждае и от единна банкова система с централен надзорен орган. Ако всичко това се случи, Ангела Меркел може да стане президент на Нова Европа“.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
fallback