fallback

Източна Европа в плен на гръцката криза

Румъния и България са особено застрашени при излизане на Гърция от еврозоната, пише Wall Street Journal

17:36 | 08.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Страхът от сериозно сътресение в резултат на излизане на Гърция от еврозоната държи цяла Източна Европа нащрек. Младите членки на ЕС смятат, че са особено уязвими към низходяща спирала, която би могла да се създаде от гръцките проблеми. Те се страхуват от обезценяване на валутите си, ограничен достъп до кредити и от факта, че воденият от износа икономически растеж се забавя, пише в свой анализ Wall Street Journal.

От гледна точка на политиците и централните банкери в източноевропейските държави, техните икономики са по-подготвени, отколкото са били преди четири години, когато колапсът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers предизвика глобална финансова криза. Но инвеститорите не се задоволяват с повърхностното спокойствие.

Мнозина очакват, че в Гърция, след правителствените избори през следващата седмица, ще се стигне до хаотично излизане от общата валутна зона, и вече продават ценни книжа от Полша, Унгария, Румъния и Чешката република. От това вече пострадаха съответните валути на страните и фондовите пазари там.

Затова източноевропейците вече се снаряжават. По данни на унгарския премиер Виктор Орбан, чиято високозадлъжняла страна се счита за особено уязвима, са „започнали дейности“ за да се установи дали „подобно земетресение няма да препъне Унгария“.

Дори и в много по-здравата в икономически аспект Полша, централната банка, по думите на управителя ѝ Марек Белка, държи банковата система под око. Тя е готова  да увеличи паричното предлагане в спешни случаи - в евро и полски злоти, за да подкрепи финансовата система. 70% от банковия сектор на Полша е чуждестранна собственост.

„Има канали за зараза, но полската икономика е много балансирана и способна да се противопостави", казва Белка, но и добавя: „Разбира се, никой не е имунизиран".

Румъния и България са особено застрашени

Силно застрашена е Румъния, където гръцките банки са добре представени, както и България, за която Гърция е важен пазар за износа. Другите източноевропейски страни нямат почти никакви директни връзки до Гърция. Но те биха могли също да бъдат сериозно засегнати, ако ситуацията в средиземноморската държава се влоши, предупреждават анализатори.

Инвеститорите може да се оттеглят набързо от Източна Европа и да преразпределят парите си в предполагаемо сигурни вложения. Това ще обезцени местните валути и ще усложни вземането на кредити от правителства и бизнеса. Евентуални големи промени във валутните курсове ще усложнят положението на гражданите в Полша, Унгария и Румъния, които трябва да изплащат кредитите си в чуждестранна валута.

И банките в региона може да пострадат. Те често зависят от богатството на техните майки в еврозоната. Ако в действителност се стигне до оттегляне на Гърция от еврозоната, това би могло сериозно да застраши тяхното финансиране и да ограничи наличния кредит в някои страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
fallback