fallback

Всеки втори германец е за „Grexit“

Повечето германци желаят канцлерът Ангела Меркел да остане вярна на твърдата си политика

20:28 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Около две седмици преди новите и решителни парламентарни избори в Гърция почти всеки втори германец се обявява за познатия под името "Grexit" сценарий - гръцки фалит и излизане от еврозоната.

В публикуваните във вторник от списание Stern резултати 39% от представителната извадка, в която са участвали 1001 германци, са заявили, че Гърция трябва да запази еврото. Всеки трети германец (35%) се страхува много за това, че гръцката криза може да навреди още на еврото. 38% пък изпитват умерен страх.

На 17-и юни в Гърция ще се избира нов парламент, тъй като след последния вот през май парламентарно представените партии и коалиции не успяха да сформират кабинет.

Спорен е въпросът дали партиите, които подписаха споразуменията за отпускане на спасителните финансови траншове от Тройката, ще успеят да сформират мнозинство. В германската анкета 59% от участниците не показват разбиране към гърците, които искат да изберат противниците на консолидиращата политика.

Евентуално смекчаване на споразумението с Гърция не се счита за приемливо от повечето германци. 62% от участниците в анкетата желаят канцлерът Ангела Меркел да остане вярна на твърдата си линия въпреки засилващата се към нея критика от страна на Париж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
fallback