IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотният данък, който Гърция не хареса

Върховният съд обяви за противоконституционна практиката на гражданите да им бъде спиран токът, ако не плащат налога

20:34 | 31.05.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките заведения са полупразни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките заведения са полупразни. Снимка: Ройтерс

Когато през септември гръцкото правителство изненадващо въведе национален данък върху недвижимите имоти, колебанието на Ставрос Касиматис не продължи дълго. Кметът на Коридалос, западаща община в западната част на Атина, превърна безцеремонно кабинета си в клетъчно ядро на народния протест, пише в свой репортаж Wall Street Journal.

С ловко движение правителството се опита да допълни своите нищожни приходи. То просто нареди новият данък да идва директно със сметките за електроенергия на гражданите. И сега те се появиха в офиса на Касиматис, отчаяните, които са имат достатъчно пари едва за да живеят, и го питат откъде да вземат допълнително средства за налога.

Общината помага – тя съветва гражданите да плащат само за ток, но не и новия данък. А те наеха общ адвокат, който да ги защитава в случай, че дружеството им спре електричеството. От своя страна кметът внася 1165 подписа под петиция срещу данъка в окръжен съд. През февруари печели спора. Сега в Коридалос има ток, въпреки че много жители и досега не са платили данъка.

„От първия момент разглеждам тази мярка като противоконституционна", казва Касиматис, подкрепен от леви партии в протеста му. И все пак се оплаква: „Ток, енергия - това е социално право, а те изнудват гражданите..."

Днес, малко преди може би най-важните национални избори от десетилетия, данъкът за недвижимите имоти е в центъра на обществените дебати. Той показва по убедителен начин какво е сбъркано в Гърция и защо Европа се мъчи толкова със спасението на страната.

Останалите страни от еврозоната отдавна са ядосани

За мнозина в еврозоната мудните данъчни приходи на Гърция са вечното зло. За много гърци обаче новите данъци, които засягат най-силно онези с най-ниски доходи, правят икономическите проблеми на страната им още по-лоши.

Толкова много омраза е натрупал данъкът върху недвижимите имоти, че неговите критици, каквито по принцип са почти всички гърци – го наричат „haratsi“. Това е поголовен данък, който османците някога са искали от гражданите по време на робството.

Около три четвърти от всички гърци притежават собствен дом. И както и в много други европейски страни и в Гърция има и други данъци за имотите. Но в повечето случаи те са насочени към висококачествени имоти и досега не носеха високи приходи за хазната.

Най-новият данък се роди по принуда. В бързо производство той бе гласуван от правителството миналата година, за да запълни една огромна дупка в бюджета от два милиарда евро. Кабинетът очакваше приходи от 2,5 млрд. евро и нареди данъкът - в зависимост от големината, местоположението и възрастта на собствеността – да идва като допълнение към 12,6 милиона сметки за електроенергия, издавани от електроразпределителната компания Public Power Corp (PPC).

Приходите потекоха бавно. Междувременно приходите се очаква да достигнат 2,1 млрд. евро. Но повечето от тях не са платени.

Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
2012
преди 12 години
"Те са искали да построят един блок с три апартамента - за себе си и своите пораснали деца. Къщата никога не е била завършена. Стълбището стига до бетон. За асансьора не са стигнали парите."не и стигат на жената 20 000 евро за да си сложи асансьор в къщата :(нещо банкова сметка няма ли тази жена за да и съберем от богатите български пенсионери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
popo323
преди 12 години
Цените на повечето стоки са почти равни в тези в България , някой неща надминават с по 30-40% нашите цени Но няма разлика в пъти , пък какво остава за 8-9 пъти колкото е между живот с 900евро и с 120евро средно тук Да не говорим ,че здравеопазването им е на практика почти безплатно , а тук се е превърнало в безподобна кожедерска история практикувана от полунекадърни лекари Но относно данъка да се прибавя към някоя сметка е абсолютна наглост , ами така утре ,като си купуваш хляб ще ти искат и незаконната такса смет към нея Ако подобна глупост мине в Гърция , другиден нашите политици ще ти я приложат и у нас и ще ти дават Гърция за пример Трябва да се борим за всяко нещо което нарушава правата ни , дори и минимално И трябва да се борим до дупка , без значение какви са измислените несправедливи закони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Хайде бе при цените на енергийните ресурси сме на едно ниво, по качество на услгуите пак сме били на едно ниво а уж Гърция били с висока добавена стойност на услугите всички справки с туризъм, така да сметме и храните че силно се субсидират и редица потребителски стоки и комуналните услуги са по ниски от БГ, та направо живи ги оплачеш горките с тези пари не издържат - то кво става ние сме 10 пъти по корави от тези маляки ли? Само май да реват ги бива и пият узота, жалка работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
GreatApe
преди 12 години
И по гръцките цени 900 евро е много повече, от това, което вземат пенсионерите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не сме наясно! Всеки казва различно. Едни казват, че там било по-евтино от тук, ти казваш, че в Гърция 900 евро са нищо. И аз незнам, но знам, че нашите пенсионери тук вземат 80 евро. Ти сигурно ще кажеш, че за България е ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 9
dimka_1981
преди 12 години
уникален си братче. Ти не четеш какво ти се пише ,а само умножаваш.Да, баба Агапи с 1800 лева в България ще живее като Крез , но в България.Ти наясно ли си в Гърциш какво означава 900 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
keizer
преди 12 години
Писна ми от нефелни истории за изстрадалите гърци. Тая *** проста дето я пишете в статията взима 900 Евро пенсия! 900 Евро!!!! Това са 1800 лева и се оплаква, тия гърци просто заслужават съдбата си. Но не разбират какъв секс ще настане като девалвира драхмата. Ще дойдат бързо на нашия хал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още