IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотният данък, който Гърция не хареса

Върховният съд обяви за противоконституционна практиката на гражданите да им бъде спиран токът, ако не плащат налога

20:34 | 31.05.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките заведения са полупразни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките заведения са полупразни. Снимка: Ройтерс

Когато през септември гръцкото правителство изненадващо въведе национален данък върху недвижимите имоти, колебанието на Ставрос Касиматис не продължи дълго. Кметът на Коридалос, западаща община в западната част на Атина, превърна безцеремонно кабинета си в клетъчно ядро на народния протест, пише в свой репортаж Wall Street Journal.

С ловко движение правителството се опита да допълни своите нищожни приходи. То просто нареди новият данък да идва директно със сметките за електроенергия на гражданите. И сега те се появиха в офиса на Касиматис, отчаяните, които са имат достатъчно пари едва за да живеят, и го питат откъде да вземат допълнително средства за налога.

Общината помага – тя съветва гражданите да плащат само за ток, но не и новия данък. А те наеха общ адвокат, който да ги защитава в случай, че дружеството им спре електричеството. От своя страна кметът внася 1165 подписа под петиция срещу данъка в окръжен съд. През февруари печели спора. Сега в Коридалос има ток, въпреки че много жители и досега не са платили данъка.

„От първия момент разглеждам тази мярка като противоконституционна", казва Касиматис, подкрепен от леви партии в протеста му. И все пак се оплаква: „Ток, енергия - това е социално право, а те изнудват гражданите..."

Днес, малко преди може би най-важните национални избори от десетилетия, данъкът за недвижимите имоти е в центъра на обществените дебати. Той показва по убедителен начин какво е сбъркано в Гърция и защо Европа се мъчи толкова със спасението на страната.

Останалите страни от еврозоната отдавна са ядосани

За мнозина в еврозоната мудните данъчни приходи на Гърция са вечното зло. За много гърци обаче новите данъци, които засягат най-силно онези с най-ниски доходи, правят икономическите проблеми на страната им още по-лоши.

Толкова много омраза е натрупал данъкът върху недвижимите имоти, че неговите критици, каквито по принцип са почти всички гърци – го наричат „haratsi“. Това е поголовен данък, който османците някога са искали от гражданите по време на робството.

Около три четвърти от всички гърци притежават собствен дом. И както и в много други европейски страни и в Гърция има и други данъци за имотите. Но в повечето случаи те са насочени към висококачествени имоти и досега не носеха високи приходи за хазната.

Най-новият данък се роди по принуда. В бързо производство той бе гласуван от правителството миналата година, за да запълни една огромна дупка в бюджета от два милиарда евро. Кабинетът очакваше приходи от 2,5 млрд. евро и нареди данъкът - в зависимост от големината, местоположението и възрастта на собствеността – да идва като допълнение към 12,6 милиона сметки за електроенергия, издавани от електроразпределителната компания Public Power Corp (PPC).

Приходите потекоха бавно. Междувременно приходите се очаква да достигнат 2,1 млрд. евро. Но повечето от тях не са платени.

Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Череши в момента 2 евро ( Катерине 24-27.05.2012г.), София 3,50-5,00лв., минерална вода (LIDAL) 1.5l 0,29 евро, София 0,70-0,90 лв. , ягоди по евтини от тука, парцалки (дрешки) по-евтини от тук, .....може много да се изброявя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Може ли аз да ти кажа? Бензина е по-скъп, ДА, и сам си го посочил! Гирос среден 2 евро (4 лв. губо),София среден 3,80лв., Сладолед в кутия 6 бр. фуниики-1.50 евро за цялата кутия, София -8лв. (LIDAL)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
ggramov
преди 12 години
Живях известно време в Гърция и там като им обяснявах, че криза е да нямаш хляб за ядене ме гледаха умно. Крайно време е да им се спира кранчето и да са на нашето дередже от 97 год., защото няма безплатен обяд в икономиката и гърците скоро ще го разберат!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Само да те допълня, това не е някой работещ кадърен човек, а строи една безработна с двете си безработни деца. Нямам думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
нещо ми се отряза коментара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Колеги няма какво да си говорим повече. Съжаляваме ги ние, но в коя западна държава средностатистическо семейство може да си построи блок с 3 апартамента и АСАНСИОР? Да добавим и това:"Дъщеря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
Хахахах 900 Е пенсия в гърция и тя ми се оплаква че не може да си плати разходите по 3 етажната къща, че и асансьор искала да слага. Еми кво очаквате тогава да стане от тези мързеливе, глупави и недодялани тюлени. Може ли в тяхната смотана държава да взимат пенсия равна на средната заплата във Франция, Австрия и т.н.????? И после защо правителството няма пари, ами то като ги раздава от къде да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
popo323
преди 12 години
Да се допълня , тока им е около 0,10 евро цента киловата , тук за фирмата ми е около 24 ст /но за бита е по нисък/, мобилните им услуги са по евтини от нашите , но пък тук няма контрол и мошенниците си правят каквото искат Гърците нямат вина , водата им е по скъпа , но то там и няма ,тоест е нормално Последният път видях ,че продават картофите по 50 евро цента , ама май и тук са толкова Ама така затъваме в битовизми Извода трябваше да е ,че с тези наши доходи никой грък не би живял и два часа спокойно Идеята не беше да изчисляваме кое колко струва , а да се замислим как въобще съществуваме в България при този стандарт и въобще какво ги коментираме след ,като сме поне 3 пъти по зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 12 години
Ами като мина през техният Лидъл цените са им същите ,като тук , а пък стоките им в промоция са често и по евтини Сега за услугите им не мога да коментирам Те са пазарно определени , както и тук Едно нещо може да струва и 10 евро и 100 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
първи стъпки
преди 12 години
Попо, Попо.... Кое точно в Гърция е на еднаква цена? Моля те поясни, защото според мен, там цените са х 2.5! Т.е. ако нещо струва тук 1 лв., там струва 2.50 лв средно. Разбира се има изключения като бензинът, който там струва 1,80 Евро или само с 45-50% по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още