IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотният данък, който Гърция не хареса

Върховният съд обяви за противоконституционна практиката на гражданите да им бъде спиран токът, ако не плащат налога

20:34 | 31.05.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките заведения са полупразни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките заведения са полупразни. Снимка: Ройтерс

Вместо това в цялата страна се появи съпротива. В рамките на кратък период от време енергийната компания се изправя пред дебела купчина от неплатени сметки и почти никакви пари в касата. Правителството отстъпи. През пролетта то отклони около 260 млн. евро от приходите си от данъка върху недвижимите имоти директно към PPC, казва Джордж Ангелопулос, финансов директор на концерна. През юни PPC трябва да върне парите на гражданите. Многобройни политици и юристи са против данъка, поне не и в сегашния му вид. А през тази година правителството дори не праща нови сметки за налога. А и няма да го направи преди изборите през юни.

Най-важният източник на приходи пресъхва

Едва през тази седмица Върховният съд обяви за противоконституционна практиката на гражданите да им бъде изключвано елзахранването, ако не плащат данък. С решението най-важният за правителството данъчен източник пресъхва. Но ако то отмени изцяло данъка върху недвижимите имоти, вероятно няма да спази строгите фискални цели на еврозоната.

От данъчния спор ще спечели най-много конгломератът от по-малки партии. В крайна сметка социалистическото правителство на ПАСОК одобри налога. А консервативната партия Нова демокрация, въпреки че е чувствителна по данъчни въпроси, одобри мерките за икономии. При първите избори двете утвърдените партии се оказаха големите губещи.

А в Коридалос все още живущите идват в кабинета на кмета за помощи. Един от тях е Велизариос Морос. 38-годишният трябва да плати 450 евро данъци, но не знае как. През лятото от време на време е работил на туристическия остров Миконос като пекач на пици, казва той. След това е работил за кратко на различни места в Коридалос. От октомври обаче е без работа. И сега, когато времето се затопля отново, пак се озовава на островите – без да може да намери работа. Спестяванията му ще стигнат най-много за един месец, каза Мороз. "Не знам какво ще стане след това“.

900 евро вдовишка пенсия и купчина дългове

В края на Коридалос, където меките бетонни конструкции стърчат пред покрития с кариери хълм, без пари е и Агапи Мандака. В продължение на години тя е пестила, както и съпругът ѝ - електротехник. Те са искали да построят един блок с три апартамента - за себе си и своите пораснали деца. Преди седем години обаче съпругът ѝ почива и сега госпожа Мадака живее от 900 евро пенсия. Къщата никога не е била завършена. Стълбището стига до бетон. За асансьора не са стигнали парите.

Постройката гълта две трети от пенсията и Мандаки пазарува на вересия. На бакалина дължи 102 евро, 303 евро – за вода. На всичкото отгоре идва новият данък – тя трябва да плати 1045,80 евро, но не може.

Дъщеря ѝ София също е безработна и живее с майка си. Тя е ядосана от правителството, което отнемало от гражданите трудно спечелените пари. „Тази къща бе построена с личната ангажираност на семейството ми“, казва тя ядосано.

От политиците семейство Мандака не очаква много. В продължение на години те са били верни на социалистическата партия ПАСОК, разказва Агапи. Но сега тя ще подкрепи комунистите – не толкова заради идеологията, а по-скоро, защото искат да накажат управляващата политическа класа. "ПАСОК ме репресира," казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
2012
преди 12 години
"Те са искали да построят един блок с три апартамента - за себе си и своите пораснали деца. Къщата никога не е била завършена. Стълбището стига до бетон. За асансьора не са стигнали парите."не и стигат на жената 20 000 евро за да си сложи асансьор в къщата :(нещо банкова сметка няма ли тази жена за да и съберем от богатите български пенсионери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
popo323
преди 12 години
Цените на повечето стоки са почти равни в тези в България , някой неща надминават с по 30-40% нашите цени Но няма разлика в пъти , пък какво остава за 8-9 пъти колкото е между живот с 900евро и с 120евро средно тук Да не говорим ,че здравеопазването им е на практика почти безплатно , а тук се е превърнало в безподобна кожедерска история практикувана от полунекадърни лекари Но относно данъка да се прибавя към някоя сметка е абсолютна наглост , ами така утре ,като си купуваш хляб ще ти искат и незаконната такса смет към нея Ако подобна глупост мине в Гърция , другиден нашите политици ще ти я приложат и у нас и ще ти дават Гърция за пример Трябва да се борим за всяко нещо което нарушава правата ни , дори и минимално И трябва да се борим до дупка , без значение какви са измислените несправедливи закони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Хайде бе при цените на енергийните ресурси сме на едно ниво, по качество на услгуите пак сме били на едно ниво а уж Гърция били с висока добавена стойност на услугите всички справки с туризъм, така да сметме и храните че силно се субсидират и редица потребителски стоки и комуналните услуги са по ниски от БГ, та направо живи ги оплачеш горките с тези пари не издържат - то кво става ние сме 10 пъти по корави от тези маляки ли? Само май да реват ги бива и пият узота, жалка работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
GreatApe
преди 12 години
И по гръцките цени 900 евро е много повече, от това, което вземат пенсионерите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не сме наясно! Всеки казва различно. Едни казват, че там било по-евтино от тук, ти казваш, че в Гърция 900 евро са нищо. И аз незнам, но знам, че нашите пенсионери тук вземат 80 евро. Ти сигурно ще кажеш, че за България е ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 9
dimka_1981
преди 12 години
уникален си братче. Ти не четеш какво ти се пише ,а само умножаваш.Да, баба Агапи с 1800 лева в България ще живее като Крез , но в България.Ти наясно ли си в Гърциш какво означава 900 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
keizer
преди 12 години
Писна ми от нефелни истории за изстрадалите гърци. Тая *** проста дето я пишете в статията взима 900 Евро пенсия! 900 Евро!!!! Това са 1800 лева и се оплаква, тия гърци просто заслужават съдбата си. Но не разбират какъв секс ще настане като девалвира драхмата. Ще дойдат бързо на нашия хал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още