IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотният данък, който Гърция не хареса

Върховният съд обяви за противоконституционна практиката на гражданите да им бъде спиран токът, ако не плащат налога

20:34 | 31.05.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките заведения са полупразни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките заведения са полупразни. Снимка: Ройтерс

Вместо това в цялата страна се появи съпротива. В рамките на кратък период от време енергийната компания се изправя пред дебела купчина от неплатени сметки и почти никакви пари в касата. Правителството отстъпи. През пролетта то отклони около 260 млн. евро от приходите си от данъка върху недвижимите имоти директно към PPC, казва Джордж Ангелопулос, финансов директор на концерна. През юни PPC трябва да върне парите на гражданите. Многобройни политици и юристи са против данъка, поне не и в сегашния му вид. А през тази година правителството дори не праща нови сметки за налога. А и няма да го направи преди изборите през юни.

Най-важният източник на приходи пресъхва

Едва през тази седмица Върховният съд обяви за противоконституционна практиката на гражданите да им бъде изключвано елзахранването, ако не плащат данък. С решението най-важният за правителството данъчен източник пресъхва. Но ако то отмени изцяло данъка върху недвижимите имоти, вероятно няма да спази строгите фискални цели на еврозоната.

От данъчния спор ще спечели най-много конгломератът от по-малки партии. В крайна сметка социалистическото правителство на ПАСОК одобри налога. А консервативната партия Нова демокрация, въпреки че е чувствителна по данъчни въпроси, одобри мерките за икономии. При първите избори двете утвърдените партии се оказаха големите губещи.

А в Коридалос все още живущите идват в кабинета на кмета за помощи. Един от тях е Велизариос Морос. 38-годишният трябва да плати 450 евро данъци, но не знае как. През лятото от време на време е работил на туристическия остров Миконос като пекач на пици, казва той. След това е работил за кратко на различни места в Коридалос. От октомври обаче е без работа. И сега, когато времето се затопля отново, пак се озовава на островите – без да може да намери работа. Спестяванията му ще стигнат най-много за един месец, каза Мороз. "Не знам какво ще стане след това“.

900 евро вдовишка пенсия и купчина дългове

В края на Коридалос, където меките бетонни конструкции стърчат пред покрития с кариери хълм, без пари е и Агапи Мандака. В продължение на години тя е пестила, както и съпругът ѝ - електротехник. Те са искали да построят един блок с три апартамента - за себе си и своите пораснали деца. Преди седем години обаче съпругът ѝ почива и сега госпожа Мадака живее от 900 евро пенсия. Къщата никога не е била завършена. Стълбището стига до бетон. За асансьора не са стигнали парите.

Постройката гълта две трети от пенсията и Мандаки пазарува на вересия. На бакалина дължи 102 евро, 303 евро – за вода. На всичкото отгоре идва новият данък – тя трябва да плати 1045,80 евро, но не може.

Дъщеря ѝ София също е безработна и живее с майка си. Тя е ядосана от правителството, което отнемало от гражданите трудно спечелените пари. „Тази къща бе построена с личната ангажираност на семейството ми“, казва тя ядосано.

От политиците семейство Мандака не очаква много. В продължение на години те са били верни на социалистическата партия ПАСОК, разказва Агапи. Но сега тя ще подкрепи комунистите – не толкова заради идеологията, а по-скоро, защото искат да накажат управляващата политическа класа. "ПАСОК ме репресира," казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Череши в момента 2 евро ( Катерине 24-27.05.2012г.), София 3,50-5,00лв., минерална вода (LIDAL) 1.5l 0,29 евро, София 0,70-0,90 лв. , ягоди по евтини от тука, парцалки (дрешки) по-евтини от тук, .....може много да се изброявя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Може ли аз да ти кажа? Бензина е по-скъп, ДА, и сам си го посочил! Гирос среден 2 евро (4 лв. губо),София среден 3,80лв., Сладолед в кутия 6 бр. фуниики-1.50 евро за цялата кутия, София -8лв. (LIDAL)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
ggramov
преди 12 години
Живях известно време в Гърция и там като им обяснявах, че криза е да нямаш хляб за ядене ме гледаха умно. Крайно време е да им се спира кранчето и да са на нашето дередже от 97 год., защото няма безплатен обяд в икономиката и гърците скоро ще го разберат!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Само да те допълня, това не е някой работещ кадърен човек, а строи една безработна с двете си безработни деца. Нямам думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
нещо ми се отряза коментара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Колеги няма какво да си говорим повече. Съжаляваме ги ние, но в коя западна държава средностатистическо семейство може да си построи блок с 3 апартамента и АСАНСИОР? Да добавим и това:"Дъщеря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
Хахахах 900 Е пенсия в гърция и тя ми се оплаква че не може да си плати разходите по 3 етажната къща, че и асансьор искала да слага. Еми кво очаквате тогава да стане от тези мързеливе, глупави и недодялани тюлени. Може ли в тяхната смотана държава да взимат пенсия равна на средната заплата във Франция, Австрия и т.н.????? И после защо правителството няма пари, ами то като ги раздава от къде да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
popo323
преди 12 години
Да се допълня , тока им е около 0,10 евро цента киловата , тук за фирмата ми е около 24 ст /но за бита е по нисък/, мобилните им услуги са по евтини от нашите , но пък тук няма контрол и мошенниците си правят каквото искат Гърците нямат вина , водата им е по скъпа , но то там и няма ,тоест е нормално Последният път видях ,че продават картофите по 50 евро цента , ама май и тук са толкова Ама така затъваме в битовизми Извода трябваше да е ,че с тези наши доходи никой грък не би живял и два часа спокойно Идеята не беше да изчисляваме кое колко струва , а да се замислим как въобще съществуваме в България при този стандарт и въобще какво ги коментираме след ,като сме поне 3 пъти по зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 12 години
Ами като мина през техният Лидъл цените са им същите ,като тук , а пък стоките им в промоция са често и по евтини Сега за услугите им не мога да коментирам Те са пазарно определени , както и тук Едно нещо може да струва и 10 евро и 100 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
първи стъпки
преди 12 години
Попо, Попо.... Кое точно в Гърция е на еднаква цена? Моля те поясни, защото според мен, там цените са х 2.5! Т.е. ако нещо струва тук 1 лв., там струва 2.50 лв средно. Разбира се има изключения като бензинът, който там струва 1,80 Евро или само с 45-50% по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още