fallback

Румъния дава приоритет на облигациите в евро

Искаме да станем редовен клиент на международните пазари, казва зам. финансовият министър на страната

12:53 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Румъния планира да увеличи продажбата на деноминирани в евро облигации за сметка на издаваните в леи ДЦК поради сътресенията на облигационните пазари, съобщава Bloomberg, позовавайки се на представител на финансовото министерство в Букурещ.

Източноевропейската страна, която за периода януари-март пласира ДЦК за рекордните 26 млрд. леи, до края на годината възнамерява да продаде облигации за 2,5 млрд. евро, обяви Кристиян Спорис, заместник финансов министър на страната.

“Ние искаме да станем редовен клиент на международните пазари“, посочва Спорис. „Казахме, че през тази година ще продадем облигации за 2,5 млрд. евро и наистина ще се опитаме да го направим“.

През първото тримесечие издадените от Букурещ ДЦК са се увеличили с 50% на годишна база. Предприетите от правителството мерки за бюджетни икономии повишиха доверието на инвеститорите в румънската финансова система.

След най-дълбоката рецесия в историята на страната Международният валутен фонд (МВФ) подкрепи Румъния с 20 млрд. евро. Програмата на фонда приключи през 2011 г.

От началото на годината Букурещ е продал на международните пазари облигации за 2,25 млрд. долара.

След като на 23 април достигна рекордно ниските 4,46%, доходността по деноминираните в долари 3-годишни румънски облигации се повиши до 5,12%. Като причина анализаторите посочват несигурността в Гърция.

Цената за застраховането на румънския дълг за 5 години чрез кредитни суапове за защита от фалит (CDS) се повиши до 431 пункта от 295 пункта, достигнати на 14 март.

От януари румънската лея е изгубила 2,6% спрямо еврото, с което се оказа най-слабо представящата се валута в Източна Европа и Северна Африка.

Валутният резерв на Румъния възлиза на 4 млрд. евро. През юни страната се очаква да получи предпазна кредитна линия от Световната банка (СБ) в размер на 1 млрд. евро. Букурещ разполага и с 2-годишно предпазно споразумение с МВФ и ЕС за 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback