fallback

Гърците изтеглиха от банковата система 700 млн. евро само за ден

В последните две години вложителите теглят от банките по 2-3 млрд. евро месечно, а през януари сумата достигна 5 млрд. евро

11:57 | 16.05.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заедно с поръчките на гръцките банки за германски облигации изтеглените от банковата система средства възлизат на 800 млн. евро, съобщи президентът на страната Каролос Папуляс. Сумата беше потвърдено и от централната банка в Атина.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

„Банковата система на страната продължава да отслабва“, коментира президентът Каролос Папуляс след разговор с управителя на гръцката централна банка Георгиос Провополус.

През последните две години отливът на средства от банковата система в Гърция варира между 2 и 3 млрд. евро месечно. През януари изтеглените средства достигнаха 5 млрд. евро.

Според данните на гръцката централна банка общата сума на депозитите на местни физически лица и фирми възлизат на 165,36 млрд. евро през март.

Вътрешните източници на финансиране за гръцките банки вече се пресушиха, пресечен е и достъпът им до международните кредитни пазари, което означава, че финансовите институции са силно зависими от ЕЦБ. Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Рисковете, свързани с кредитирането по линия на извънредния инструмент, остават за централната банка на Гърция, както и за еврозоната като цяло, отбелязва изданието.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

Ситуацията в Гърция илюстрира колко бързо могат да се променят обстоятелствата за финансовите институции, които разчитат на доверието на клиентите. В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието.

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 09.09.22 г.
fallback