fallback

Словения прие мерки за строги икономии, за да свие бюджетния си дефицит

Действията са насочени и към предотвратяване на допълнително понижаване на кредитния рейтинг на страната и към връщането ѝ на международните кредитни пазари

20:52 | 11.05.12 г.

Словенският парламент гласува днес пакет от мерки за строги икономии, които трябва да доведат до свиване на бюджетния дефицит, до предотвратяване на допълнително понижение на кредитния рейтинг на страната и до връщането ѝ на международните кредитни пазари, съобщи Ройтерс.

Консервативният кабинет на премиера Янез Янша очаква пакетът мерки, който включва орязване на заплатите в държавния сектор от юни, да понижи бюджетния дефицит до 3,5% от брутния вътрешен продукт на старната през настоящата година. През миналата година дефицитът достигна 6,4%.

Словения, която изнася около 70% от своята продукция, постигна най-бърз икономически растеж в еврозоната през 2007 г., но бе дълбоко засегната от световната финансова  икономическа криза и изпадна в повторна рецесия след леко съвземане през 2010 г.

Кредитният рейтинг на страната бе понижаван на няколко пъти от септември миналата година досега.

Европейската комисия съобщи по-рано днес, че очаква словенската икономика да се свие с 1,4% тази година заради намаленото търсене на словенски износни стоки и по-слабото потребление след свиването на икономиката с 0,2% през 2011 г. Дясноцентристкото правителство, което дойде на власт през февруари, прогнозира свиване на икономиката с 0,9% през 2012 г. година.

Правителството се споразумя с основните профсъюзи в страната, които през миналия месец организираха обща стачка на работещите в държавния сектор в знак на протест срещу мерките за икономии, да не се опитват да блокират мерките с национален референдум.

По словенските закони референдум може да бъде свикан, ако бъдат събрани 40 000 подписа на граждани. През миналата година четири закона, включително ключовият закон за увеличаване на пенсионната възраст, бяха отхвърлени на референдуми, поискани от синдикатите.

Ако някой закон бъде отхвърлен с референдум, парламентът не може да приема сходен закон в течение на една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
fallback