fallback

Германски инвеститори ще съдят Гърция във Франкфурт

Притежатели на гръцки облигации си искат обратно парите по съдебен път

17:00 | 10.05.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на лятото към съда ще се обърнат първите немски инвеститори, собственици на гръцки облигации, които са решили да си търсят правата. След като гръцки инвеститори вече заведоха дело в Атина, сега германците ще се опитат в Германия да предприемат правни действия срещу насилственото преобразуване на дълга. Две адвокатски кантори вече предприемат стъпки, следвайки обаче различни подходи за действие, пише Handelsblatt.

“Още преди лятната ваканция ние ще внесем иск пред федералния съд във Франкфурт", заяви Андрю Ланг, председател на адвокатската кантора Nieding und Barth във Франкфурт, която представлява двуцифрен брой ощетени инвеститори с гръцки ценни книжа на стойност 6,5 млн. евро. Тези инвеститори искат да съдят балканската страна за нарушаване на споразумение за защита на инвестициите между Германия и Гърция. По силата на действащото споразумение от шестдесетте години насам инвеститорите трябва да бъдат защитени срещу политически рискове на другата страна. Според него инвестиции могат да бъдат отчуждавани само в замяна на компенсация на стойността на инвестицията и то незабавно или предварително, казва Ланг. От това произтича правно основание, тъй като задължителната подмяна на дълга компенсира само малка част от първоначалната стойност на инвестициите, а по-голямата част от облигациите ще бъде погасена едва след 20 до 25 години. Сдружението за защита на капиталовите инвеститори (SdK), в което вече са се обадили повече от 700 пострадали инвеститори, се опасява пък, че само Федерална република има право да предяви иск по защитното споразумение. То препоръчва на своите членове да ползват услугите на кантората CLLB от Мюнхен. Тя пък вече покани Гърция за постигане на извънсъдебно споразумение, но не е получила отговор до поставения краен срок. Затова сега се очаква в рамките на две до три седмици CLLB да внесе първите оплаквания в различни немски градове, както и в седалището на банката депозитар. В момента адвокатите са все още чакат да се изпълнят ангажиментите по правните разходи на 20 клиента. Искът трябва да е срещу държавата Гърция заради премахването на старите облигации и издаването на нови.

Адвокат Ланг смята, че за неговите искове юрисдикция носи франкфуртският районен съд, защото според европейското законодателство за защита на потребителите делото трябва да се гледа от съд по местожителството на ищеца.

Целта на адвокатите е да се получи прецедент, на чието решение може да разчитат след това и други инвеститори. Тъй като преобразуването на дълга бе приложено при много различни облигации, не е ясно дали това е възможно. В противен случай всеки инвеститор трябва сам да мине целия път през съдебните инстанции, докато вземе исканията си. Колко е дълъг е този период все още е неясно. CLLB очаква това да отнеме три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
fallback