fallback

Унгария планира 3-годишно споразумение с МВФ и ЕС на стойност 15 млрд. евро

ЕК иска Будапеща да внесе поправки в закона за централната банка преди започването на преговорите

11:54 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Унгария ще търси международни заеми на стойност 15 млрд. евро за следващите 3 години, за да стабилизира икономиката си, е заявил унгарският държавен секретар Михали Варга, обвинявайки същевременно Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) за отлаганията при започването на преговорите, съобщи Ройтерс.

Най-задлъжнялата страна в Централна Европа има нужда от предпазен заем, за да удържи ръста на разходите по финансирането си и да предотврати допълнително понижаване на кредитния си рейтинг, който бе свален до неинвестиционно ниво заради високия ѝ дълг и финансовите и законодателните реформи, критикувани от политици и бизнесмени от чужбина.

„Трябва да осигурим пакет, отговарящ до голяма степен на пазарните очаквания“, е казал Варга пред частната телевизия TV2. „Трябва да подпишем 3-годишно предпазно споразумение, което ще бъде на стойност около 15 млрд. евро. Правя това заключение на база на пазарните очаквания, но мисля, че, общо взето, за толкова и ще успеем да се споразумеем“, е добавил той.

Евентуално споразумение, което според анализатори може да помогне на унгарската централна банка да понижи основната лихва от настоящите най-високи в централна Европа 7%, би съдействало и за рефинансирането на външния дълг на страната на по-приемливи цени.

След месеци на препирни относно спорните реформи в публичния сектор, включително и за противоречивия закон за централната банка, Европейската комисия одобри започването на преговори в края на миналия месец, предизвиквайки мощно възходящо движение на унгарските пазари. Преговорите, поискани за първи път от Унгария през ноември, обаче още не са започнали.

Част от анализаторите и инвеститорите подозират, че правителството печели време, но днес Будапеща отново обвини партньорите си за отлаганията.

„Сега преговорите са отложени, защото МВФ и ЕС трябва да обсъдят какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да започнат“, е посочил Варга. „Ние сме готови да започнем разговори още утре и много се надяваме, че след прекалено дългия период, който в момента прераства в неловко положение, можем да гледаме напред към един доста по-бърз период на преговори“, е подчертал той.

От ЕК искат Унгария да внесе поправки в закона за централната банка преди започването на преговорите. От МВФ пък изтъкнаха, че са готови да започнат преговори в момента, в който Унгария предприеме „адекватни стъпки“ за осигуряване на независимостта на своята централна банка.

Мнозина анализатори очакват споразумението да бъде постигнато едва през втората половина на годината. Унгарският министър на регионалното развитие Тамаш Фелеги, който е натоварен да води преговорите, заяви през миналата седмица, че споразумението може да бъде подписано през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
fallback