fallback

Руски машиностроители изчислиха загубите си заради отказа ни от АЕЦ Белене

Росатом вероятно ще прехвърли вече поръчано оборудване за втората българска атомна централа на други АЕЦ

11:30 | 11.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Руски доставчици на оборудване за АЕЦ Белене вече пресметнаха загубите си, след като България се отказа от реализацията на проекта, пише вестник „Комерсант“.

Загубите за групата „Обединени машиностроителни заводи“ (ОМЗ) по оценки на „Газпромбанк“ (която контролира предприятието) могат да превишат 2 млрд. рубли (над 55 млн. евро). Поръчки за оборудване за АЕЦ Белене имат и „Силови машини“ и „ЗиО-Подолска“. А от София са обещали да купят само ядрения реактор, коментира руската медия.

"Газпромбанк" отбелязва в своя финансов отчет за 2011 г., че ОМЗ има договори и с други подизпълнители за производство на оборудване за АЕЦ Белене, но в контрактите има условия, които позволяват те да бъдат разтрогнати. Така че ако България не заплати останалите поръчки, на Росатом ще се наложи да прехвърли оборудването за други атомни централи. 

Окончателните разчети за плащанията на България към Росатом относно АЕЦ Белене ще станат известни след като създадената работна група между експерти на българската Национална електрическа компания (НЕК) и Атомстройекспорт ги изчислят, пише „Комерсант“.

Към края на март източници близки до преговорите са оценили общият обем на руските финансови претенции към българската страна на минимум 1 млрд. евро, допълва медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
fallback