fallback

Еврогрупата одобри замразяването на 495 млн. евро помощ за Унгария

Четири държави-членки на ЕС искат отлагане на решението, е заявил за AP европейски дипломат

18:14 | 13.03.12 г. 5

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) по препоръка на Европейската комисия одобриха днес замразяването на 495 млн. евро, които Унгария трябваше да получи от Фонда за сътрудничество на Европейския съюз, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

Решението трябва да влезе в сила от 2013 г. и е взето заради изискванията за бюджетния дефицит, който не трябва да надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Без еднократните мерки през 2011 г. унгарският бюджетен дефицит по стандартите на Европейската комисия би надхвърлил 6% от БВП на страната.

Това е първи случай, в който Европейският съюз предприема мерки спрямо отделна държава заради бюджетния ѝ дефицит, отбелязват от ВВС.

ЕС обаче ще разреши на Унгария през следващите 3 месеца да гласува допълнителни бюджетни съкращения, което може да отмени замразяването на средствата. Според датския министър на икономиката Маргрете Вестагер ЕС ще разгледа отново решението си през юни.

Новината дойде, след като ЕС разреши на Испания да надхвърли целта си за бюджетния дефицит през настоящата година, като той ще достигне 5,3% от БВП вместо предварително съгласуваните 4,4%.

Междувременно AP съобщи с позоваване на европейски дипломат, че 4 държави-членки на ЕС се опитват да отложат за септември решението за санкционирането на Унгария заради нивото на бюджетния ѝ дефицит. Според източника страните са Великобритания, Австрия, Полша и Чехия.

По-рано австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че Австрия иска отлагане на решението, тъй като се притеснява, че без получаването на тези средства Унгария няма да успее да получи и кредит от МВФ, който да бъде използван само в случай на необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 08.09.22 г.
fallback