fallback

Fitch: Банките в Източна Европа не са лишени от подкрепата на своите майки

В региона няма достатъчно качествено търсене на кредити, коментира анализатор на агенцията

17:54 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Западноевропейските банки, като UniCredit SpA и Erste Group Bank AG, не са изоставили дъщерните си дружества в Източна Европа, се казва в изследване на Fitch Ratings, цитирано от Bloomberg.

Поради по-строгите изисквания за капиталова адекватност западноевропейските банки, които притежават три четвърти от банковия сектор в региона, искат от подразделенията си да финансират кредитните си операции чрез местни депозити. Въпреки това спадът при кредитирането е бил ограничен, посочва Артър Чески, директор на Fitch във Варшава. „Виждаме промяна в политиката на банките майки, но не виждаме проблем дъщерните банки да търсят финансиране, когато им е необходимо“, казва той.

„Не сме забелязали например случай, в който банка майка да е отказала финансиране на дъщерно дружество“, допълва Чески.

Групата банки, участващи във Виенската инициатива, помогнала на банковия сектор в Източна Европа да остане добре капитализиран след фалита на Lehman Brothers, се срещат в Брюксел днес, за да обсъдят рисковете за региона.

Австрийската Raiffeisen Bank International AG, френската Societe Generale SA, италианската Intesa Sanpaolo SpA, белгийската KBC Groep NV и холандската ING Groep NV също имат дъщерни дружества в региона.

През 2009 г. и 2010 г. Международният валутен фонд (МВФ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) осигуриха в подкрепа на източноевропейските банки и бизнеси 42 млрд. долара.

„Въпреки че кредитирането е малко по-слабо, мащабно понижаване на дълговите нива в региона не се наблюдава“, посочва Чески. „Икономическото забавяне в Източна Европа, причинено от по-слабия износ за изпитващите затруднения пазари от еврозоната, рефлектира в по-слабото търсене на нови заеми и подкопава качеството на кредитите“, допълва той.

„Финансирането от страна на банките майки намалява, но не може да правим изводи единствено от това“, казва Чески. „В Източна Европа няма достатъчно качествено търсене на кредити. Не може да твърдим, че банките не предлагат достатъчно кредити, защото не разполагат с достатъчно капитали“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
fallback