IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция още не е спасена

Страната се отърва от голяма част от дълга си, но по-трудно за нея ще е да излезе от рецесията

16:44 | 10.03.12 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцки пенсионер продава билети за лотарията в Атина. Снимка: Ройтерс</p>

Гръцки пенсионер продава билети за лотарията в Атина. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в дълбока финансова криза Гърция отправя поглед напред след историческото „подстригване“ в петък. Европейският съюз и правителството в Атина търсят мерки за стимулиране на икономиката, която в момента е в дълбока рецесия.

Очаква се „работната група" на ЕС (т. нар. Task Force) за Гърция следващата седмица да направи конкретни предложения. Нейният шеф Хорст Райхенбах ще бъде в понеделник в Атина, обяви гръцкото правителство в събота, цитирано от Ройтерс.

Като начало става дума за инвестиционните планове на фондовете на ЕС в размер на повече от 10 млрд. евро, се казва в средите на Министерството на икономическото развитие.  Вчера министър Анна Диамантопулу е поискала да получи данни от германските компании, които искат да инвестират в Гърция, но според германския министър на икономиката Филип Рьослер се сблъскват с пречки.

През 2011 г. гръцката икономка се е свила с рекордните 6,95%. Групата на Райхебнах трябва да покаже на гръцките ведомства начини и методи, с които да насърчи ръста и да намали безработицата. „Task Force“ трябва да разясни как да се стигне по-бързо до парите от милиардните европейски фондове. Освен това експертите ще помагат на гърците при приватизацията на държавни предприятия.

Гърция успя да вземе глътка въздух след най-голямото в световната история преструктуриране на държавен външен дълг. След няколкомесечни тежки преговори вчера гръцкото правителство обяви, че достатъчно голям брой кредитори участват в „подстригването“. Като краен ефект дългът трябва да се свие със 105 млрд. евро.

Сделката за дълга се разглежда положително от по-голямата част от пресата в Гърция. „Искрица надежда“ е заглавието на атинския консервативен вестник Kathimerini. За таблоида Ethnos гърците ще излязат по-силни от подстригването.

Министър-председателят Лукас Пападемос описа в петък вечер в телевизионно обръщение сделката за дълга като „исторически момент“ за Гърция. „Усилията на гърците не трябва да намаляват сега“, добави Пападемос. Гърците са изправени пред още по-трудни времена, заяви още премиерът, който обаче се надявал страната му се измъкне от най-тежката си криза в следвоенния период.

В петък финансовите министри на еврозоната отпуснаха още една част на новия пакет от 130 млрд. евро. В телефонна конференция паричните попечители са се съгласили, че може да може да предоставят 30 млрд. евро за подпомагане на подстригването на дълга и още 5,5 млрд. евро за плащане на начислените лихви. Сумата ще бъде окончателно отпусната в понеделник.

И Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в новия спасителен пакет с около 28 млрд. евро, заяви директорът на ведомството Кристин Лагард по-рано днес. „Мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани в оказването на помощ на Гърция“, заяви Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
не ни трябва силна валута, а свобода от борда или въвеждане на еврото. защото в момента сме вързани, нито можем да паднем нито да излетим. всъщност да паднем можем.. вече след борда дали ще е силна или слаба ще си проличи от само себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
Сега Еврото обслужва интересите единствено на САЩ и Меркози, за всички останали, без никакво изключение Еврото е просто икономическа отрова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
lozkhris
преди 12 години
A какво развитие очакваме със силна валута? Да,който има печатница си печата. Въпросът е ние какво правиме в борд?През 1997 това имаше смисъл.А сега?И като имаме силна валута какво-това да не е повод за национална гордост?Къде е поеФтиняло еврото като е 1.32 долара?Не сега е евтино, а до съвсем неотдавна беше прекалено скъпо.И още е скъпо.Трябва да падне под 1.15. Германците и тъпите американци го държат силно.Това е в ущърб на цяла Европа,с изключение на Германия и отчасти на франсетата.А ние,тук няма спор,трябвя незабавно да излезем от валутния борд,да си оправим производството и производителността на труда,да убедим Света,че освен да създаваме мутри,чалгаджийки,корумпирани политици и съдии,можем и да работим здраво.Тогава валутата ни ще започне да поскъпва фундаментално. Дотогава със силна валута какво ще правиме-туризъм, износ..?Или пак ще продаваме имоти на "престижни локации" по дупките на Лозенец за 3000 е/м2..И,btw,supertrader е абсолютно прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Карах там медния си месец (седмица). о. Корфу. Разликата с нашите плажове изобщо не е голяма. Там където изобщо имаше пясъчен плаж си беше голяма мизерия. А на останалите места плажовете са с камъчета и се влиза със специално обувки за да не те хапят животните като ги настъпиш. Да не говорим колко нелюбезни бяха съдържателите на хотела... единия се натискаше на всяка що годе симпатична курортистка, без значение, че е с мъжа си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Данни
преди 12 години
Тази година Гърция за моето семейство е табу.Нямам намерение да похарча и едно евро в тяхната икономика.Ще летуваме на юг от Бургас,там има още много хубави места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Вече изгубих сметка колко милиарди наляха и опростиха на държавата-*** на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
h17
преди 12 години
За туризма: никога няма да има Гърция проблем. И все повече българи ходим там, защото морето им все още не е осрано като нашето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 12 години
Историята показва, че който държи печатница, подкрепена с военна сила явно владее континент (света). Ние трябва да въведем еврото или да излезем от борда. Защото заради поевтиняването на еврото поевтинява и лева, но лева не се печата за разлика от еврото. Значи имаме малко и ефтина валута.. какво развитие очакваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Няма връзка с манталитета им ! В момента банките им загубиха много пари от опрощаването на дълговите книги и са много слабо капитализирани , та какво спасение - дойде момента държавата им да си плати заема и просто не се случи невероятното - да го плати при положение че няма пари , обратното би било постижение ???Сега плещят глупости , истината е че по този път ще минат и Португалия и Испания и Италия ..та чак до Германия , но до тогава ще бъде ясно какво всъщност правят и събитията ще се развият много по скоростно.Жалко да безвремието в което сме изпаднали , вместо тази Меркел да я махнат и въобще цялата тази върхушка в Европа , тези са като отрова и ще видят сметката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
ако не се промени манталитета на населението няма да има спасение, както при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още