IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Гърция още не е спасена

Страната се отърва от голяма част от дълга си, но по-трудно за нея ще е да излезе от рецесията

16:44 | 10.03.12 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцки пенсионер продава билети за лотарията в Атина. Снимка: Ройтерс</p>

Гръцки пенсионер продава билети за лотарията в Атина. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в дълбока финансова криза Гърция отправя поглед напред след историческото „подстригване“ в петък. Европейският съюз и правителството в Атина търсят мерки за стимулиране на икономиката, която в момента е в дълбока рецесия.

Очаква се „работната група" на ЕС (т. нар. Task Force) за Гърция следващата седмица да направи конкретни предложения. Нейният шеф Хорст Райхенбах ще бъде в понеделник в Атина, обяви гръцкото правителство в събота, цитирано от Ройтерс.

Като начало става дума за инвестиционните планове на фондовете на ЕС в размер на повече от 10 млрд. евро, се казва в средите на Министерството на икономическото развитие.  Вчера министър Анна Диамантопулу е поискала да получи данни от германските компании, които искат да инвестират в Гърция, но според германския министър на икономиката Филип Рьослер се сблъскват с пречки.

През 2011 г. гръцката икономка се е свила с рекордните 6,95%. Групата на Райхебнах трябва да покаже на гръцките ведомства начини и методи, с които да насърчи ръста и да намали безработицата. „Task Force“ трябва да разясни как да се стигне по-бързо до парите от милиардните европейски фондове. Освен това експертите ще помагат на гърците при приватизацията на държавни предприятия.

Гърция успя да вземе глътка въздух след най-голямото в световната история преструктуриране на държавен външен дълг. След няколкомесечни тежки преговори вчера гръцкото правителство обяви, че достатъчно голям брой кредитори участват в „подстригването“. Като краен ефект дългът трябва да се свие със 105 млрд. евро.

Сделката за дълга се разглежда положително от по-голямата част от пресата в Гърция. „Искрица надежда“ е заглавието на атинския консервативен вестник Kathimerini. За таблоида Ethnos гърците ще излязат по-силни от подстригването.

Министър-председателят Лукас Пападемос описа в петък вечер в телевизионно обръщение сделката за дълга като „исторически момент“ за Гърция. „Усилията на гърците не трябва да намаляват сега“, добави Пападемос. Гърците са изправени пред още по-трудни времена, заяви още премиерът, който обаче се надявал страната му се измъкне от най-тежката си криза в следвоенния период.

В петък финансовите министри на еврозоната отпуснаха още една част на новия пакет от 130 млрд. евро. В телефонна конференция паричните попечители са се съгласили, че може да може да предоставят 30 млрд. евро за подпомагане на подстригването на дълга и още 5,5 млрд. евро за плащане на начислените лихви. Сумата ще бъде окончателно отпусната в понеделник.

И Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в новия спасителен пакет с около 28 млрд. евро, заяви директорът на ведомството Кристин Лагард по-рано днес. „Мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани в оказването на помощ на Гърция“, заяви Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
sashev
преди 12 години
Въобще не сме били малки.. Всъщност ти потвърждаваш всеобщото схващане, че понеже тогава лева девалвира, което в последствие доведе и до деноминацията му, то е изключително важно за нашата икономическа, финансова и парична стабилност той да продължи да действа иначе - връщаме се обраттно към пролетта на 97 г. Сега - ако това е вярно, то всъщност валутния борд не е изпълнил основната си цел (и то действайки вече над 10 год.), от друга страна - ако това не е вярно (т.е. вал. борд си е свършил работата, но въпреки това е по-добре да продължи да действа), то действителността е следната - представете си че сме се качили в един луксозен самолет, летяли сме дълго време, наслаждавали сме се на гледката, но горивото му вече е изразходвано - пътя е само надолу, но ние все още продължаваме да се наслаждаваме, докато не се приземим твърдо на земята и се разбием. На нас ни се иска като на малки деца да продължим да летим, оставяйки слепи за факта, че вече няма гориво. Какво ни се иска няма значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
sisiko
преди 12 години
Чета и не вярвам какви глупости пишете за борда . Явно някои са били малки в далечните 96/97 години. Само ще ви кажа - хората които управляваха тогава по нищо не се отличават от сегашните. Е какво подобрение очаквате тогава след сваляне на борда? Облекчаването на положението може да дойде от друго място и то е: да спрат да въвеждат разни директиви от ЕС(например като за щастливите кокошки), така или иначе не ни бръснат за нищо от там. Да се смъкнат акцизите и ДДС и да се направят ИСТИНСКИ реформи в администрация,образование и здравеопазване. Тоест да се даде пълна свобода на дребния бизнес и производство. За съжаление тези неща това правителство няма да ги направи по всяка вероятност, просто защото те не се правят една година преди избори. Така, че стискайте зъби и се надявайте следващите да ги направят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
sashev
преди 12 години
Продължавам...долари, франкове и може би йени. БНБ не може да посрещне такова търсене на чуждестранна валута. Намирането в много кратък период на валутен ресурс чрез емитирането на краткосрочни дългови книжа ще се окаже абсолютно безполезно - инвеститорите са наясно с тези процеси и доходността им ще се изстреля в небето. Изведнъж суаповете за кредитно неизпълнение, които толкова много Министерството на финансите гледа както критерий за финансовата ни стабилност ще повишат многократно стойността си показвайки всъщност действителната си стойност. Нищо гръцко не ни е чуждо. Невъзможността на БНБ да реагира ще събори моментално валутния борд. Лошото е, че всичко това може да стане бързо, некотролируемо и с големи последици за банковия сектор, различните небанкови кредитни институции и бизнеса - масов фалит на фирми, теглили кредити в евро и с продукти преднанзначени за вътрешния пазар. Всичко това ще се избегне, ако вал. борд бъде премахнат предварително чрез план и контролирани действи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
mos70
преди 12 години
Не говори глупости, момче! Не пипай борда! Тези, които периодично опипват почвата за клатене на борда, го правят с ясната цел- да спечелят от спекулата, хаоса и мътилката, които ще се породят на другия ден след падането му!Не пипайте борда, чейнчаджии долни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Валутният борд е положително нещо до определен момент - основно да стабилизира банковия сектор и да премахне паниката. След това почва да действа в обратна посока - колкото по-дълго се поддържа във времето, толкова икономиката повече се срива. В България това е още по осезаемо и е въпрос на време (може би от 1 до 4 години), за да се срине. Дори една малка банка да фалира или да се породи само слух затова, ще предизвика масово теглене на парични средства и ликвидиране на депозити. Обезкървяването на банките ще е безмилостно, а фалита - сигурен. На БНБ ще и е трудно да действа като кредитор от последна инстанция. Физически и юридически лица теглили масово кредити в евро или друга чуждестранна валута ще се опитат максимално да се защитят и ще превалутират левовите си наличности. Те ще бъдат готови и на ликвидация на активи - ликвидни и неликвидни, само и само да се подсигурят с чуждестранна валута. Повечето от физическите лица ще сторят същото - ще продадат левчетата, за да си купят евро,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
Дали съществуването на еврото беше грешка или не, това не мога да кажа, защото не разбирам от макроикономика. Така или иначе, то в момента е факт! В момента обаче много, много лошо ще стане за обикновения българин, ако еврото изчезне, или падне валутния борд или пък не дай боже- и двете едновременно! Аламинут лева ще се обзцени, ще има драстичен скок на цените и както нищо не се произвежда тая държава, моментално ще се върнем на нивото от преди 97-а! Бедна ти е фантазията до какво ще доведе това! И преди съм казвал- валутния борд е единственото положително нещо, което направи Мавъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
slavkovrr
преди 12 години
"Разликата с нашите плажове изобщо не е голяма". Пълни глупости. Това че си ходил до о.Корфу, незначи, че навсякаде е така!Каква е дължината на морската ивица в Гърция и колко острова има? За обслужването, няма сръвнение, спрямо в България (селяния,простотия,мутри и пр. при нас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Те никога няма да ни позволят да въведем еврото и да ни приемат в ЕЗ ! Това трябва да си го избием от главите веднъж завинаги , за нас спасението и свободата са единственно след разпад на ЕЗ ..Въобще не е необходимо да има евро и такава криза , като тази в момента..ако еврото го нямаше , нямаше да сме в криза , а валутите на задлъжняващите държави щяха да се пообезценят и по този начин цените на стоките им да паднат и да статнат по конкурентно способни , икономиките им да отбележат съответно ръст. Никой няма нужда от еврото , дори Германия също е лошо че е пренастроена икономически да изпомпва дивиденти от неговото съществуване , те при всички положения са временни , а резултата ще е вълна от национализъм.Съмнявам се , че примера на Иран когато САЩ ги нападнат няма да е впечатляващ и заразителен в посока национализъм , освен това САЩ няма да могат да се справят този път след като ги окупират с десетилетия , а това ще им скапе икономиката от военни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
rover
преди 12 години
Lozkhris, твоят коментар е изключително ценен. Аз имам производство, но досега не ми дойде наум, че то трябва да бъде оправено, че и с голяма производителност, и с голяма принадена стойност. Още от утре, понеделник, влизам в цеха и обявявам голямата производителност. Вярно, малко акъл трябва да имаш, ама навреме да ти дойде. Спирам да произвеждам ала-бала и започвам:1. машини за минна промишленост2.металообработващи машини и мегапресиКато ширпотреба от първите две - леки автомобили.3. вероятно нещо конкурентно на "Майкрософт".Дано махнат и борда, преди той сам да се срине. Малко трудничко ще ми бъде, че сега не се знае както 96/97 коя валута става за убежище, но щом ти казваш, че ще е по-добре, значи така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Импе нищо не се опрощава , банките им са вече за бог да ги прости с тези загуби от опрощаването. Има ги защото не са ги напънали да се издължат вложителите им , ако се случи да си поискат парите и ще равнат като магарета , Драги няма да свари да им дава заеми. А те го представят като спасение , което е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още