fallback

МВФ ще предостави 28 млрд. евро за заема за Гърция

Новата кредитна линия ще бъде за четири години, а срокът за връщане на заема - максимум десет години

09:30 | 10.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

 

Международният валутен фонд (МВФ) ще участва с 28 млрд. евро в заема от 130 млрд. евро за Гърция, съобщи управляващият директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от AP.

„Мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани в оказването на помощ на Гърция“, заяви Лагард.

В тези 28 млрд. евро вероятно са включени 10-те милиарда, които останаха от първия спасителен пакет за Гърция в размер на 110 милиарда евро, отбелязва агенцията.

Лагард заяви, че изпълнителният съвет на МВФ ще реши окончателното участие на фонда следващата седмица.

Тя посочи, че новата кредитна линия ще бъде за срок от четири години, като срокът за връщане на заема ще бъде максимум десет години, предаде AFP.

Управляващият директор на МВФ отбеляза, че "за да възстанови конкурентноспособността си и устойчивите си фискални позиции, Гърция трябва да направи дълбоки структурни реформи в продължение на дълъг период от време", а фондът съответно трябва да окаже на Атина подкрепа, "съразмерна с дългосрочния характер на предизвикателствата", съобщи ИТАР-ТАСС.

Съобщението на Лагард дойде след края на дълъг и напрегнат ден, в който беше потвърдено, че 85,8% от частните инвеститори, притежаващи гръцки облигации, са приели да участват  в схемата за размяна на гръцкия дълг при загуба от 53,5%, напомня DPA.

И преди това Лагард беше заявила, че „подстригването“ на дълга „е решителна стъпка“ към устойчивост на държавните финанси на Атина. Благодарение на широкото участие на финансовия бранш в „подстригването“ гръцкото правителство ще може да разчита на парите от втория спасителен пакет на МВФ и ЕС и да предотврати непосредствен фалит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback