fallback

Fitch предупреди, че може да понижи рейтинга на Русия

Без по-строга бюджетна политика спадът в цената на петрола може да окаже пагубно влияние върху руската икономика и държавни финанси, посочи агенцията

18:11 | 05.03.12 г.

Международната рейтингова агенция Fitch може да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Русия, ако властите в страната не положат усилия за реализиране на по-строга бюджетна политика, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Сега руският рейтинг е ВВВ със стабилна перспектива, но тя бе понижена от положителна през януари, като от Fitch тогава се позоваха на политическата неопределеност в страната, влошаването на прогнозата за развитието на световната икономика и уязвимостта на руската икономика към евентуален спад в цената на петрола.

„В момента високата цена на петрола е „застраховка“ за руските държавни финанси. Но без по-строга бюджетна политика за понижаване на бюджетния дефицит, силното и трайно понижаване на цената на петрола може да окаже пагубно влияние върху руската икономика и държавните финанси и най-вероятно ще доведе до понижаване“, на рейтинга, пише в съобщението.

От Fitch се ангажират да проследят как след президентските избори новото правителство ще действа по отношение на реформирането на икономиката и на ускоряването на бюджетната консолидация. На вчерашното гласуване над 63% от руснаците дадоха своята подкрепа за Владимир Путин.

„След като вече увеличи заплатите в бюджетния сектор, пенсиите и дотациите, Путин обеща да увеличи разходите за военни нужди и здравеопазване, както и допълнително да повиши заплатите. Ако това стане, ръстът на разходите може да достигне 160 млрд. долара, или 8% от прогнозирания брутен вътрешен продукт за 6-годишния му мандат“, подчертават от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
fallback