fallback

Туск: Ако Полша не вдигне пенсионната възраст я чака катастрофа

Премиерът на страната предлага обща възраст за пенсиониране на мъже и жени 67 години

21:39 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Полският премиер Доналд Туск предупреди за опасност от "катастрофа", ако не бъде постигнато съгласие за увеличение на пенсионната възраст, предаде ДПА.

"Ако някой не направи това сега, то тогава ще стигнем до катастрофа - финансова и на пазара на труда", каза Туск на среща със синдикатите за обсъждане на оспорвано предложение.

"Не можем да подготвим такава съдба за хората след 30 години", допълни той.

Туск е предложил увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 години за мъжете и жените спрямо 65 за мъжете и 60 за жените в момента. Той отбеляза, че мярката е необходима, за да бъдат осигурени пенсиите са бъдещите пенсионери.

Идеята предизвика възражения от синдикатите и женски организации, които твърдят, че жените не могат да работят до 67-годишна възраст.

Планът на Туск обтегна отношенията между неговата неговата партия "Гражданска платформа" и коалиционния й партньор - Полската селска партия (ПСП). Неотдавна вицепремиерът Валдемар Павлак, председател на ПСП, заяви, че не вярва в пенсионната система и на старини ще разчита на грижите на децата си, припомня ДПА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 19.08.22 г.
fallback