fallback

Унгария оспорва предложението на ЕК за замразяване на 495 млн. евро помощи

В основата на проблема е методът на постигане на бюджетния дефицит в размер на 3% от БВП за 2011 г.

22:53 | 22.02.12 г.

Предложението на Европейската комисия да замрази кохезионните фондове за Унгария е "юридически оспоримо" и "противоречи на духа на основополагащите текстове", тъй като "санкционира предстоящо хипотетично събитие", обяви днес унгарското правителство, цитирано от AFP.

ЕК днес предложи да бъде замразено изплащането на 495 милиона евро помощи от ЕС за Унгария, изтъквайки, че страната не е направила достатъчно за намаляване на прекомерния си бюджетен дефицит.

Днешното решение се отнася за средства от Кохезионния фонд, чрез който се подпомагат бедни райони в ЕС, а Будапеща трябва ги да получи през 2013 година. Решението предстои да бъде утвърдено от страните членки на ЕС през март.

"Фактите доказват, че икономическата политика на правителството напредва в правилна посока, тъй като равнището на икономическия растеж през миналата година надвиши средното равнище в ЕС и в еврозоната. Едновременно с това постоянно намаляваме държавния дълг, който е наследен от миналото", обясняват от унгарското правителство в съобщението.

"Неразбираемо е защо ЕК не взима пред вид фактите: бюджетният дефицит на Унгария е под 3% от брутния вътрешен продукт през 2011 година за пръв път от присъединяването на страната към ЕС (през 2004 година) и ще остане под 3% тази година", подчертават от унгарското правителство, като допълват, че бюджетният дефицит на страната е осмият най-нисък сред 27-те държави-членки и че Будапеща е готова да преговаря с Брюксел.

Според ЕК бюджетният дефицит на Унгария е под 3% от БВП за 2011 година единствено заради извънредните мерки, позволили да се прикрият финансовите отклонения. Без тези извънредни мерки дефицитът на Унгария би бил около 6%.

Комисията вече заплаши със санкции страната, която е обект на процедура за нарушаване на Пакта за стабилност малко след присъединяването ѝ към ЕС през 2004. Тя ще бъде първата държава, срещу която е приложена подобна мярка.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен уточни, че предприетата днес мярка не е наказание, а цели да стимулира унгарското правителство да преодолее свръхдефицита до следващата година.

Рен добави, че Унгария е превишила изискваните равнища за дефицита от присъединяването си към ЕС през 2004 година. Страната е имала краен срок до декември 2011 година, за да се справи с това предизвикателство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback