fallback

S&P: 30 големи руски банки се нуждаят от допълнително капитализиране

Сред основните причини са слабата диверсификация на бизнеса и високата концентрация на корпоративния кредитен портфейл

15:13 | 20.02.12 г.

30 големи руски банки имат нужда от допълнително набиране на капитал, но нямат възможност да подобрят положението си в обозримо бъдеще, смятат анализатори от международната рейтингова агенция Standard & Poor's, цитирани от РИА Новости.

„Повечето руски търговски банки не са достатъчно капитализирани заради сериозния си апетит към риска и слабото диверсифициране на бизнеса“, се посочва в отчет на Standard & Poor`s.

Според изчисленията на агенцията в края на 2010 г. капитализацията на малко от 30-те най-големи руски банки е можела да бъде оценена като достатъчна или по-висока по критериите ѝ, а като цяло е била умерена или слаба.

„Според нашите оценки повечето руски банки през 2012 г. няма да могат да генерират самостоятелно капитал, достатъчен за осигуряване на ръст на активите им, дори ако набелязаните темпове на ръст бъдат понижени заради засилената пазарна конкуренция и скорошните сътресения на финансовите пазари. Способността им да генерират капитал продължава да се ограничава от скорошното стесняване на маржа и от неопределеността в сроковете за възстановяване на обемите на бизнес до по-устойчиви нива“, смята кредитният анализатор на Standard & Poor`s Сергей Вороненко.

Според анализаторите настоящите нива на капитализация ще продължат да осигуряват на руските банки само умерена защита от рискове, отчитани в банковите баланси.

„От наша гледна точка основни препятствия по пътя за осигуряване на достатъчна капитализация на банките са тяхното слабо диверсифициране (географско, отраслово и по източници на приходи) и високата концентрация на корпоративния кредитен портфейл по отделни заемополучатели“, отбелязва Вороненко.

Същевременно от агенцията посочват, че повечето руски банки разполагат с капитал от по-високо качество в сравнение с банките от развитите държави, най-вече заради липсата на хибридни капиталови инструменти. „Очакваме руските банки да продължат да поддържат приемливо качество на капитала през следващите 2-3 години“, се посочва в отчета.

„Неспособността да се генерира капитал за сметка на собствените ресурси особено остро се усеща сред малките руски банки, чиято капиталова рентабилност е под 10% заради високите разходи за финансиране и много ограничения достъп до заеми на капиталовите пазари. Смятаме, че ако руските банки не получават редовно вливане на капитал от акционерите си, техните коефициенти за капиталова адекватност ще се понижават с всяка изминала година“, пише още там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 06.09.22 г.
fallback