fallback

Франция: Европа трябва да помогне на Гърция

Някои европейски лидери подценяват рисковете от банкрут на Гърция, а това е „напълно безотговорно", смята премиерът на страната

15:50 | 17.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

Европейските държави трябва да направят всичко по силите си, за да помогнат на Гърция да избегне банкрута. Помощта трябва да се отпусне независимо от притесненията дали страната е отговорен длъжник, на когото може да се вярва, смята френският премиер Франсоа Фийон, пише АР.

Напрежението между Атина и другите европейски столици се изостри тази седмица, след като финансовите министри отложиха решението дали да бъде отпуснат новият спасителен пакет за понеделник.

Френският премиер заема позицията на Гърция и заявява, че провал на спасителния пакет би представлявал голяма опасност както за страната, така и за други държави.

„Трябва да направим абсолютно всичко, за да не се допусне банкрут на Гърция. Това би било драматично както за самите гърци, така и за европейците“, заявява Фийон.

Според него някои европейски лидери подценяват рисковете от банкрут на Гърция, а това е „напълно безотговорно“.

Европейците трябва да оценят усилията, които Гърция полага за преодоляване на проблемите и за изпълнение на условията, поставени от Европейския съюз и Международния валутен фонд, посочва френският премиер.

Гръцкият парламент вече одобри програма за бюджетни икономии за следващите няколко години, срещу която Гърция трябваше да получи втори спасителен финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност 130 млрд. евро и отписване на 100 млрд. евро от дълга на страната, притежаван от частните кредитори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
fallback