fallback

Защо да не може Гърция да фалира в еврозоната?

Европа трябва да приеме неизбежния фалит на страната вместо да се опитва да го прикрива, смята гръцки професор по икономика

15:09 | 08.02.12 г. 11
Автор - снимка
Създател

Днес политиците в Гърция правят пореден опит да договорят нови реформи и мерки за бюджетни икономии - предварително условие за отпускането на втори спасителен пакет за страната. Целта е Атина да избегне хаотичен фалит през март.

Според гръцки професор по икономика обаче страната просто трябва да фалира, колкото е възможно по-скоро. Подобно решение би облекчило дълговата криза в региона, допълва той.

„Този спасителен пакет определено не решава проблемите на никого – нито на Гърция, нито на еврозоната, нито на света“, казва Янис Варофакис, професор по икономика от Атинския университет. „Гърция трябва да фалира незабавно, но без да напуска еврозоната.“

„От две години сме изправени пред типичен проблем, характерен за всеки фалит“, допълва Варофакис.

Според икономиста първият спасителен пакет за Гърция, предоставен на страната през май 2010 г., не е помогнал с нищо, тъй като проблемите не са били свързани с ликвидността.

Ето защо Европейският съюз (ЕС) трябва да спре да „засипва лошите пари с добри“, посочва той. Единственото което се постига по този начин е допълнително раздуване на гръцкия дефицит и „разрушаване на икономиката“. Така не сме в състояние да генерираме достатъчно средства, за да изплащаме дълговете си.

„Защо да не може Гърция да фалира в еврозоната?“, коментира Варофакис.

Уместно е да теглим допълнителни кредити единствено ако смятаме, че може да ги върнем. Ние обаче, не можем и всички са наясно с това. Европейската централна банка (ЕЦБ) знае това и Международния валутен фонд (МВФ) знае това, допълва той.

ЕЦБ и членовете на еврозоната трябва да „сложат край на тази политическа лудост“, като приемат неизбежния фалит на Гърция, вместо „да го крият под килима, както правят малките деца, когато не искат да ги накажат“, казва Варофакис

Той все пак допълва, че това е малко вероятно да се случи и че приемането на новия спасителен пакет за страната също е неизбежно.

„Гърция изпада във все по-дълбока кома, а кризата в еврозоната ще доведе до още по-дълбока дезинтеграция“, посочва той.

Варофалис прави алюзия с пазарната катастрофа от 1929 г., когато „единната валута от онова време – златният стандарт – просто е рухнала и много скоро след това е избухнала война“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
fallback