fallback

ЕК: Излизането на Гърция от еврозоната няма да унищожи еврото

Абсолютно никой няма да пострада, ако Гърция напусне еврозоната, коментира вицепрезидентът на европейската комисия

20:10 | 07.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Нараства натискът върху гръцкото правителство да договори нови реформи и допълнителни мерки за бюджетни икономии, пише BBC.

Като предварително условие за отпускането на втори спасителен пакет за страната Европейският съюз (ЕС), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), поставят договарянето на допълнителни мерки за ограничаване на бюджетните разходи, провеждането на реформи на трудовия пазар, както и спасяването на гръцките банки.

В интервю за холандски всекидневник, вицепрезидентът на европейската комисия Нели Кроус заяви, че „абсолютно никой няма да пострада“, ако Гърция напусне еврозоната.

„Винаги се е твърдяло, че ако оставите една страна да напусне валутния съюз, или я помолите да напусне, тогава цялата структура ще се сгромоляса. Това просто не е вярно“, казва Кроус.

„Гърците трябва да осъзнаят, че ние холандците и ние германците можем да убедим данъкоплатците в необходимостта от нов спасителен пакет, единствено ако имаме доказателство за добрата воля на правителството в Атина“.

В понеделник Гърция се съгласи да приеме нов закон позволяващ допълнителното съкращаване на държавни служители. Това вероятно ще доведе до освобождаването на 15 хил. чиновника.

През 2012 г. гръцката икономика ще навлезе в 5-та поредна година на рецесия. От 2008 г. икономиката на страната се е свила с 12%.

Абсолютният краен срок за постигането на споразумение по гръцкия дълг е 20 март, когато Атина трябва да извърши плащане в размер на 14,4 млрд. евро – сума, с която гръцкото правителство не разполага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 28.08.22 г.
fallback