fallback

Специалната среща за Гърция на Еврогрупата е отложена

Причина за решението е фактът, че Гърция не напредва с икономическите реформи, пише Financial Times Deutschland

18:13 | 03.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Насрочената за понеделник специална среща на финансовите министри от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) е отложена за пореден път. Причина за решението по информация на Financial Times Deutschland е фактът, че Гърция не напредва с икономическите реформи, които т. нар. Тройка, включваща Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, изискват в замяна на новите кредити.

Нова дата за срещата засега не е определена. Председателят на съвета на финансовите министри, премиерът на Люлсембург Жан-Клод Юнкер, заявява, че дата за срещата може да бъде насрочена през седмицата. 

Твърде дълго забавяне може да застраши графика, който трябва да увери институциите, че Гърция няма да изпадне през март в неплатежоспособност. Всъщност беше планирано Атина и представителите на банките да постигнат споразумение за участието на частния сектор и в понеделник финансовите министри да одобрят втория пакет от спешни заеми за Гърция с обем от 130 млрд. евро. Предпоставка за отпускането на пакета обаче са по-драстични мерки за икономии и структурни реформи. Още през следващата седмица Бундестагът и другите национални парламенти трябва да заседават по темата за спасителния пакет, за да се гарантира навременното изплащане на помощта.

Друга причина за отлагането на срещата е, че правителството на временния министър-председател Лукас Пападимос в момента не може да постигне единство за реформите. Така например Тройката иска освен останалите реформи, минималната заплата в Гърция от 900 евро на месец в момента да бъде значително намалена. Частните кредитори твърдят, че тази минимална работна заплата е с около 50% по-висока от минималната работна заплата в Португалия, въпреки че производителността на португалците е по-висока от тази на гърците. Освен това Гърция не е успяла да извърши отдавна договорени съкращения на работни места в държавните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
fallback