IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и частните кредитори близо до сделка за отписване на 70% от дълга

По всяка вероятност 100 млрд. евро от общия дълг на страната ще бъде отписан

11:16 | 21.01.12 г. 39
Автор - снимка
Създател
Гърция и частните кредитори близо до сделка за отписване на 70% от дълга

Частните кредитори на Гърция са постигнали съгласие с правителството на страната по сделката за преструктуриране на гръцкия дълг. Сега предстои окончателното подписване на споразумението, на което се възлагат големи надежди за ограничаване на задлъжнялостта на Гърция, пише Ройтерс.

„Елементите на безпрецедентното доброволно преструктуриране на дълга се наместват“, се казва в изявление на Института за международни финанси, разпространено след вчерашните преговори в Атина.

По всяка вероятност частните кредитори на Гърция ще трябва да преглътнат загуба от 65-70 на сто по позициите си в гръцки облигации. Сега притежаваните от тях книжа ще бъдат заменени с облигации с 30-годишен матуритет и нарастваща лихва от средно 4 на сто, разкриват източници на Ройтерс, участвали в разговорите.

В момента Гърция е под силен натиск, тъй като трябва бързо да постигне споразумение с частните кредитори. Времето пред страната изтича, тъй като има нужда от поредния транш от спасителната помощ, за да бъдат посрещнати задължения за близо 14,5 млрд. евро, които ще настъпят през март.

Като условие за отпускане на транша от Международния валутен фонд и Европейската централна банка са поставили именно постигането на сделка с частните кредитори.

Очаква се чрез сделката да бъдат отписани 100 млрд. евро от общия дълг на Гърция, който е в размер на 350 млрд. евро. Целта е постигане на съотношение държавен дълг/брутен вътрешен продукт от 120% до 2020 година при положение, че в момента то е 160%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
ZoneP
преди 12 години
Opa, pi4ove vijte kakuv teatur im se gotvi na Gurciq...LONDON/ATHENS | Sat Jan 21, 2012 7:06am ESTJan 21 (Reuters) - The representatives of Greece's private creditors have left Athens and debt swap talks will continue over the phone during the weekend, sources close to the negotiations said, adding that it was unlikely that a deal would be clinched before next week.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Съгласен съм. ЕС не е изобщо това за което ни го представяха толкова години, и ни е било визша цел която да преследваме. Оказа се, че в ЕС подобно на старта планова икономика се разделя, изчислява и преразпределя на принцип, който няма нищо общо със свободните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
там и на високо политическо ниво и никой и нищо от нас обикновенните хора не знае с точност за какво изобщо иде реч...според мен всичко е постановка за нещо си и това което се види не е това което е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Често си задавм въпроса - частните кредитори в замяна на какво се съгласяват на загуба? На преструктуриране и т.н.? Та къде е гаранцията, че след 30 години пак няма да има преструктуриране? За мен има само един логичен отговор. Прибирам това което мога за да не загубя и него. Нека някой който е много в час да обясни, и моля без заяждания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
supertrader
преди 12 години
Ние трябва да напуснем ЕС , причината е че това е общност с двоен стандарт..какво друго можем да направим. Шефът ва ЕЦБ лобира открито за Италия , нещо което няма право да прави...тоя жабар да си подава отставката , не им кем скапаното евро.Ще пиша за точния момент в който , ще пропадне еврото..сега използват безумни методи да го удържат и дори ще му вдигнат стойността , после ще има катастрофа. Затова час по скоро трябва да се махаме от ЕС..валутния борд трябва да се премахне за началото на март месец..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 12 години
Лека корекция: Когато гласувам, избирам, кой може ДА МИ СЛУЖИ, като на Суверен. "Управници" си избират тези, които не уважават себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 8
stone kold
преди 12 години
както казах и преди те имат хитри политици който малко или много както се вижда не оставят народа и държавата си.......някой ще каже ама тва ама онова..пак българи ще ходят да им робуват както се казва секи народ си заслужава съдбата и управниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 12 години
А не им ли опростиха миналата година също някаква такава огромна сума? Да не излезе после, че още им и дължим подобни кинти само, защото са били безотговорни? Да бяха ги оставили да фалират, да разберат, че и те са хора? Ами то, излиза, че те са богом помазани. Защо и нас не ни глези толкова ЕС, предвид изтърпените лишения последните 20 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още