fallback

Гърция и частните кредитори близо до сделка за отписване на 70% от дълга

По всяка вероятност 100 млрд. евро от общия дълг на страната ще бъде отписан

11:16 | 21.01.12 г. 39
Автор - снимка
Създател

Частните кредитори на Гърция са постигнали съгласие с правителството на страната по сделката за преструктуриране на гръцкия дълг. Сега предстои окончателното подписване на споразумението, на което се възлагат големи надежди за ограничаване на задлъжнялостта на Гърция, пише Ройтерс.

„Елементите на безпрецедентното доброволно преструктуриране на дълга се наместват“, се казва в изявление на Института за международни финанси, разпространено след вчерашните преговори в Атина.

По всяка вероятност частните кредитори на Гърция ще трябва да преглътнат загуба от 65-70 на сто по позициите си в гръцки облигации. Сега притежаваните от тях книжа ще бъдат заменени с облигации с 30-годишен матуритет и нарастваща лихва от средно 4 на сто, разкриват източници на Ройтерс, участвали в разговорите.

В момента Гърция е под силен натиск, тъй като трябва бързо да постигне споразумение с частните кредитори. Времето пред страната изтича, тъй като има нужда от поредния транш от спасителната помощ, за да бъдат посрещнати задължения за близо 14,5 млрд. евро, които ще настъпят през март.

Като условие за отпускане на транша от Международния валутен фонд и Европейската централна банка са поставили именно постигането на сделка с частните кредитори.

Очаква се чрез сделката да бъдат отписани 100 млрд. евро от общия дълг на Гърция, който е в размер на 350 млрд. евро. Целта е постигане на съотношение държавен дълг/брутен вътрешен продукт от 120% до 2020 година при положение, че в момента то е 160%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
fallback