fallback

Хедж фондове може да съдят Гърция

Гръцкият премиер заплаши кредиторите със задължително опрощаване на дълговете чрез специален закон, а те заплашват Атина със съд

16:55 | 19.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

Гърция е изправена пред тежка зима. Снимка: Ройтерс

Гърция не желае да изплати дълговете си напълно. Както е известно, планира се частните кредитори да се откажат от половината от парите си доброволно. Гръцкият премиер Лукас Пападимос заплаши наскоро, че ако е необходимо може да накара дисидентите сред инвеститорите да се предадат и със специален закон.

Срещу идеята за отписване на дълг се възпротивиха няколко хедж фонда, които са инвестирали в Гърция. Те заплашват страната със съдебен иск, пише New York Times.

Аргументите им са железни: гръцкият опит наподобява национализация, а в Европейския съюз правото на собственост е едно от основните човешки права. Те може да се обърнат с иска си дори към Европейския съд за правата на човека.

Подобен процес обаче би могъл да се проточи с години и няма да е приятен и за самите хедж фондове, отбелязва New York Times самодоволно. Защото отказът от пълното изплащане на дълговете е политическо решение и легитимира следващи изплащания на помощ за банкрутиралата страна.

Това обаче не вълнува особено мениджърите на фондовете. „Не може Ангела Меркел еднолично да решава кой да понесе загуби“, коментира пред NYT пожелал анонимност инвеститор.

Според изданието фондовете разглеждат като алтернативен вариант искане за допълнително заплащане за себе си: Европа и Гърция ще трябва някак да подсладят „подстригването“.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви днес в парламента, че преговорите с частните кредитори продължават и днес, а по този начин и пропагандната битка.

Още новини за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
fallback